PAUL CARRACK & THE SWR BIG BAND – DON’T WAIT TOO LONG

Artiest info
Website
facebook
Label: Carrack UK
Distr. Bertus

“Don’t Wait Too Long” is de titel van de nieuwste plaat van de Engelse zanger en songschrijver-componist Paul Carrack, een muzikant die sinds midden jaren ’70 altijd wel in één of andere vorm in de moderne muziekscène is opgedoken. Hij wordt op 22 april al 72 jaar en hij was in de voorbije 50 jaar muzikaal actief als lid van de rockgroepen ‘Roxy Music’, ‘Ace’, ‘Squeeze’ en ‘Mike + The Mechanics’ rond Genesis-gitarist Mike Rutherford en met Paul Young als co-zanger. Daarnaast speelde hij ook nog mee in de begeleidingsgroep van Frankie Miller en bij ‘The Bleeding Heart Band’ van ‘Pink Floyd’-gitarist en bassist Roger Waters.

In de beginjaren ’80 speelde hij nog op keyboards bij ‘Squeeze’ samen met Jools Holland waar hij het nummer “Tempted” zong (hun grootste hit) en hij zat toen ook nog samen met Nick Lowe in de groep ‘Noise To Go’, de latere formatie ‘Nick Lowe And His Cowboy Outfit’. Maar het was toch vooral zijn solocarrière die bij ons een uitstekende indruk heeft nagelaten. Vooraleer begin jaren ’90 resoluut voor een volledige solocarrière te gaan werkte hij ook nog als sessiemuzikant mee aan de opnamen van albums van ‘The Smiths’ en ‘The Pretenders’.

Toen Paul Carrack in 1980 zijn eerste soloalbum “Nightbird” uitbracht was dat het begin van een uitgebreide reeks soloplaten die hij sindsdien opnam en op de markt bracht. In zijn jaren als soloartiest scoorde Paul Carrack heel wat hits, zowel in de landen op het Europese vasteland als in zijn eigen thuishaven Engeland. Al die topsongs zouden ongetwijfeld voor een schitterend ‘Greatest Hits’-album kunnen zorgen. In 2010 bracht hij de plaat “A Different Hat” uit met voornamelijk coversongs die werd opgenomen met het ‘Royal Philharmonic Orchestra’ en ook nu komt hij zeer verrassend uit de hoek met zijn nieuwste album “Don’t Wait Too Long”. Dat werd opgenomen met ‘The SWR Big Band’, een Duitse big band en dansorkest dat al in 1951 als ‘Südfunk-Tanzorchester’ werd opgericht en in 1998 tot ‘Südwestrundfunk Big Band’ werd omgedoopt.

Voor “Don’t Wait Too Long” werden door die big band twaalf liedjes opgenomen in de ‘SWR U-Musik Studio’ in de Duitse stad Stuttgart met Rudolf Reindl als dirigent van het orkest terwijl de zangpartijen van Paul Carrack tijdens de corona lockdownperiode in zijn eigen homestudio werden ingeblikt. Deze plaat verschijnt dan ook op zijn eigen label ‘Carrack UK’. De grote variatie aan songs die voor dit album werden geselecteerd is zeer ruim en gaat van soul over pop naar rock en klassieke R&B, genres die Paul Carrack als geen ander weet te beheersen.

De eerste single uit het album is het nummer “Cryin’ Won’t Help You”, een eerbetoon aan blueskoning B.B. King die het liedje al in 1955 heeft geschreven en gespeeld. Op de twee audiovideo’s bij deze recensie hoort u Paul Carrack eerst in de song “’The Only Thing Missing Is You”, een klassieker uit 2003 van de Amerikaanse blueszanger Bobby ‘Blue’ Bland die in 2013 op 83-jarige leeftijd overleed. De tweede song op de video’s is het nummer “Don’t Let The Sun Catch You Crying” dat in 1964 werd uitgebracht door de Britse beatgroep ‘Gerry And The Pacemakers’ en ook al te horen was in de versie van Paul Carrack op zijn 13e soloalbum “A Different Hat” uit 2010.

Tot slot nog even een korte bloemlezing van enkele andere liedjes die op dit toch wel heel speciale album te horen zijn. Zo is er het nummer “Trust In Me” van Etta James uit 1960 maar een song die al gecomponeerd werd in 1937 voor jazz-zangeres Mildred Bailey en later ook gecoverd werd door o.a. Dinah Washington, Harry Nilsson en Beyoncé. Verder horen we de albumtiteltrack “Don’t Wait Too Long” van jazzartieste Madeleine Peyroux uit 2004, “Got To Get You Off My Mind” van Solomon Burke uit 1965, Sam Cooke’s hit “Bring It On Home To Me” uit 1962 en de song “Question” van Lloyd Price uit 1960. Het zijn stuk voor stuk allemaal nummers die in deze sterk georkestreerde big band-versies een geheel nieuw eigen leven zijn gaan leiden en ons ertoe hebben kunnen verleiden om op zoek te gaan naar de originele versies.

(valsam)