NORDGARDEN – ALL WE NEED

Artiest info
Website
facebook
Label: GDN Records

Als we muziek krijgen aangeboden waarvan de herkomst toegeschreven wordt aan Noorwegen spitsen onze oren meteen want uit dat land hebben we in het verleden al zoveel mooie songs en steengoede artiesten en bands zien passeren. Denk maar aan ‘Midnight Choir’ met singer-songwriter Paal Flaata, de helaas in 2007 veel te vroeg op 31-jarige leeftijd overleden artiest Thomas Hansen aka ‘St. Thomas’ en natuurlijk ook de formidabele alt-rockformatie ‘Madrugada’ en hun charismatische frontman Sivert Høyem.

Een voor ons nieuwe naam uit Noorwegen is die van de 44-jarige Terje Nordgarden uit Oslo die in het verleden al albums heeft uitgebracht in de Noorse taal, maar ook in het Italiaans tijdens zijn verblijf in de mooie universiteitsstad Bologna en voornamelijk in het overal verstaanbare Engels. Als opvolger van het in 2017 uitgebrachte album “Changes” komt hij op 20 januari 2023 met de release van zijn nieuwste plaat “All We Need” waarop hij negen nieuwe nummers heeft verzameld die werden opgenomen in de legendarische ‘Athletic Sound Studio’ in Halden, Noorwegen. De instrumentalisten die ‘Nordgarden’ daarvoor hebben bijgestaan zijn Henrik Mosnes op keyboards, Kristian Edvardsen op basgitaar, Terje Engen op drums en Madeleine Ossum op strijkers.

Drie van de negen tracks zijn het resultaat van een componeersamenwerking tussen Terje Nordgarden en Claudia Scott voor de song “When Something’s Undone”, Shaun Bartlett voor de albumtiteltrack “All We Need” en Egil Clausen voor het als tweede single uitgebrachte nummer “IMAFY” dat staat voor ‘I’m All For You’ en een liefdesverklaring vormt die u op de tweede video kunt beluisteren. De eerste single die uit het album werd getrokken hebben we op de eerste video meegegeven: “Last Breath” werd geïnspireerd door de intimistische muziek van ‘Bon Iver’ die hier gebracht wordt op een ‘Coldplay’-achtige melodie. De derde en meest recent verschenen single is de albumopeningstrack “Together” (zie 3e audiovideo).

Met deze drie songs heeft u dus als een derde van alle nummers te horen gekregen, maar er staan nog enkele andere parels op deze plaat zoals de pianoballad “When Something’s Undone”, het door zachte strijkersklanken gekleurde “Only You”, het lekker swingende “Riptide” en de in het begin op Elvis Presley’s “In The Ghetto” lijkende slotnummer “River Of Dreams”. Zoals reeds hierboven vermeld is het album “All We Need” van ‘Nordgarden’ voor ons alweer een heel aangename verrassing die afkomstig is uit de van talent overlopende muziekscène van Noorwegen.

(valsam)