FRITILLARIES – FRITILLARIES

Artiest info
Website
facebook
Label: Pear O’Legs Records

‘Fritillaries’ is de artiestennaam die de Britse folkzangeres Hannah Pawson uit Bristol heeft uitgekozen om zich vanaf nu in de muziekwereld te gaan manifesteren. Ze doet dit met een titelloze debuutplaat waarop ze tien eigen nummers heeft verzameld die ze componeerde in een samenwerking met haar van kindsbeen af bevriende gitarist en mandolinespeler Gabriel Wynne die inmiddels naast de gitaar en banjo spelende Hannah Pawson ook als officieel bandlid van ‘Fritillaries’ fungeert. Voorheen traden beiden nog samen op onder de naar een song van Bob Dylan vernoemde naam ‘Rainy Day Woman’ waarmee ze de EP’s “Gallows Green” uit 2018 en “Home” uit 2020 uitbrachten.

Andere instrumentalisten die meewerkten aan het album “Fritillaries” zijn pianist-violist Kit Massey, contrabassist Andy Hamill en synthesizerspeler en albumproducer Ru Lemer. De backing vocals op enkele nummers werden ingezongen door Anna Colette en singer-songwriter John Blek die in het verleden ook al enkele keren met zijn albums op deze ‘Rootstime’-recensiepagina’s passeerde.

De fragiele song “Little Bird” van ‘Rainy Day Woman’ werd al in juli 2021 als single op de markt gebracht en is nu ook terug te vinden op dit album “Fritillaries”. De officiëel eerste single van het duo onder deze naam is de albumopener “Unearthing” die u op de eerste video kunt beluisteren. Het andere filmpje bij deze recensie brengt u het nummer “Lost My Mind”, de tweede mooie track uit deze plaat die tot stand is gekomen na de financiering via een ‘Kickstarter’-crowdfunding project.

De traditionele Britse folksound kunnen we hier goed waarnemen in rootsy nummers als “In The Dark”, “Waking” en “Together In Flight”. Voor de derde single uit dit album werd geopteerd voor de song “Head In Hands”, een door Kit Massey gespeelde akoestische pianoballad voorzien van een heel poëtische songtekst die gezongen wordt door Hannah Pawson. Ons favoriete nummer uit dit album is echter het op uiterst fragiele wijze gezongen en heel sober geïnstrumenteerde “Picture In The Frame” met dreigende vioolklanken in de begeleiding. Ook de albumafsluitende song “Nights Are Drawing In” kan ons zeer bekoren en leidt tot onze conclusie dat we al bij al heel fijn hebben kunnen genieten van dit debuutalbum van ‘Fritillaries’.

(valsam)