THE BAD ENDS – THE POWER & THE GLORY

Artiest info
Website
facebook
Label: New West Records
Distr.: V2 Benelux

De Amerikaanse zanger-gitarist Mike Mantione uit Athens, Georgia was al een tijdje muzikaal actief, eerst als frontman van de rockformatie ‘Five Eight’ en daarna als soloartiest, toen hij Bill Berry eerder toevallig ontmoette. Die was gedurende 17 jaar de drummer en mede-oprichter van topgroep ‘R.E.M.’, eveneens uit Athens, Georgia. Samen met bassist en pianist Dave Domizi, gitarist, mandoline- en banjospeler Christian Lopez en toetsenist, gitarist en violist Geoff Melkonian werd de nieuwe alt.rock- en Americana-groep ‘The Bad Ends’ opgericht.

De eerste plaat van die band die voor het ‘New West Records’-label in de lokale ‘Espresso Machine Studio’ met producer Mike Albanese werd opgenomen is “The Power & The Glory”, een debuutalbum met negen nummers die de vijf groepsleden samen hebben gecomponeerd. We krijgen een aantal stevige gitaarrocknummers aangeboden zoals in albumopener “Mile Marker 29”, de op de eerste video te beluisteren single “All Your Friends Are Dying”, “Thanksgiving 1915” (zie 2e video) en “The Ballad Of Satan’s Bride”.

Het doel van ‘The Bad Ends’ is om in hun nummers een sound te creëren die als een mix klinkt tussen het werk van Elliot Smith of Billy Bragg en bands als ‘Wilco’ en ‘Jason Isbell And The 400 Unit Band’. Daar slagen ze wat ons betreft vrij goed in, hoewel wij hen toch eerder een eigen geluid zouden willen toedichten. Dat is iets wat we voornamelijk horen in songs als de ballads “Left To Be Found”, de tracks “Ode To José” en “Little Black Cloud” waarop John Neff van ‘Drive-By Truckers’ pedal steelgitaar speelt, naast de nummers “Honestly” en de albumafsluitende track “New York Murder Suicide”. Het valt echter een beetje te betreuren dat de stemvastheid van frontman Mike Mantione af en toe wat te wensen overlaat in de ‘overall’ toch wel knap gecomponeerde nummers op “The Power & The Glory”.

(valsam)