SEONAID AITKEN ENSEMBLE - CHASING SAKURA

Artiest info
Website
facebook
Label : Birnam Music
Distr. : Xango

Een heel apart fenomeen dit Seonaid Aitken Ensemble, hun muziek is in de jazz te categoriseren maar wel met duidelijke wortels in de folkmuziek of qua instrumentatie in het klassieke genre. De groep bestaat uit Seonaid Aitken met zang en viool, Katrina Lee op viool, Patsy Reid op altviool, Alice Allen op cello, Emma Smith op contrabas en Helena Kay op tenorsax en dwarsfluit, allen uit Schotland. Gezien de kwaliteit van de muziek een duidelijk bewijs dat de vrouwen in de jazzmuziek allang niet meer de mindere zijn van hun masculiene collega’s, misschien wel in aantal maar zeker niet in kwaliteit .

Sakura is het Japanse woord voor kersenbloesem, in Japan is het een symbool voor hergeboorte, voorjaar, hoop en optimisme maar het herinnert ook aan de vergankelijkheid van het leven, de schoonheid van de bloem is schitterend maar van voorbijgaande aard. Seonaid heeft gewoond in Tokyo en de Hanami (letterlijk kijken naar de kersenbloesem) daar meegemaakt en zij zag een parallel met dit seizoen in Schotland. Na een serieus ongeluk, ze viel van haar paard, was ze niet in staat om te lopen en moest ze het kalm aan doen, mede door de lockdown kon ze zich alleen maar concentreren op haar omgeving en zodoende de geneeskracht van de natuur te ontdekken. Na een langdurige herstelperiode vond ze een nieuw perspectief, de muzikale suite “Chasing Sakora” met invloeden uit de jazz, klassieke en volksmuziek. Oorspronkelijk een opdracht van het Edinburgh Jazz & Blues Festval in 2021, schreef ze dit voor een uitgelezen ensemble van een strijkkwintet plus saxofoon/fluit. Met genre overstijgende en improviserende musici volgt het de levensloop van de kersenbloesem., het riekt misschien een beetje naar New Age maar de muziek is dat zeker niet, het resulteert in uitermate aangename muziek die zich sfeervol beweegt tussen de eerder aangehaalde genres.

Het album opent met ”Awakening” dat een muzikale omschrijving is van het openspringen van de kersenbloesem, de strijkinstrumenten zorgen voor breekbare klanken waarna de muziek eindigt in een jubelende finale. In “Chasing Sakura” ontwikkelt zich een meeslepende melodie die vooral door het spel van Helen op saxofoon een jazzy feeling heeft, het beschrijft Seonaid’s ontdekking van de kersenbloesems op haar dagelijkse wandelingen in de parken van Glasgow. “Beauty & Wonder” is een jazz wals die Seonaid schreef voor strijkkwartet met een hoofdrol voor het fraaie geluid van Patsy op haar altviool, muziek om bij weg te dromen. “Spring Song” is geïnspireerd op Pinky van Sarah Vaughan met woordloze zang van Seonaid begeleid door pizzicato snarenspel en een zwoele solo van Helena, heerlijk. In “The Walk” is het swingtime met alweer een fraaie solo van Helena, waarna Seonaid in perfecte Stéphane Grappelli stijl voort ijlt. De overige nummers moet de toekomstige luisteraar zelf ontdekken en ik verzeker dat jullie niet teleurgesteld worden. Een ware ontdekking dit uiterst sfeervolle en filmische album. Check it out !

Jan van Leersum.