RICARDO TOSCANO TRIO - CHASING CONTRADICTIONS

Artiest info
 
facebook
Label : Cleanfeed Rec.

Saxofonist Ricardo Toscano (Lissabon 1993) speelt in verschillende groepen zoals het Ricardo Pinto Quinteto , het Joao Lencaster’s Communion en zijn eigen Ricardo Toscano Trio en Quartet. Dit is zijn tweede album, evenals zijn eerste op het onvolprezen Cleanfeed label. De muziek is hem met de paplepel ingegeven, zijn ouders waren ook muzikanten. Hij wordt hier begeleid door Romeu Tristao op contrabas en Joao Pereira op drums.

Het openingsnummer en titelnummer “Chasing Contradictions” geschreven door Toscano is onmiddellijk een voltreffer, ideeënrijk spel van hem met ook nog een geweldige sound en strak en swingend begeleid door de ritme tandem, heerlijke jazz van nu, wat een opening ! “Orange Blossom”, ook van Toscane is een sfeervolle ballad waarvan het wederom genieten is van het fraaie geluid van Ricardo op zijn altsax. In “Totem” van Joao Pereira wordt de spanning langzaam opgebouwd met fraaie lange lijnen van Toscano en duistere ritmiek van bas en drums. Een uitermate intrigerend muziekstuk dat boeit van begin tot eind, een goed opgebouwde compositie die langzaam aan de einder verdwijnt, mooi ! “Played Twice” van Thelonius Monk krijgt hier ook een glanzende uitvoering waarin Ricardo het kenmerkende “hinkelende” pianospel van Monk uitstekend weet weer te geven op zijn saxofoon, klasse !

Tristao en Pereira zorgen voor ondersteunende solo’s waardoor er een fraai uitgebalanceerd muzikaal beeld word geschetst. Het album wordt afgesloten met “Súplica/Vagas Paixöes”, een traditionele Fado van Ferrer Trindade, een indringend nummer dat de Portugese variant van de blues overtuigend neerzet, heel indrukwekkend en een mooi sluitstuk van dit uitermate geslaagde album dat doet smaken naar meer. Een revelatie deze Toscano en zijn companen, goed doordachte en overtuigende jazz van deze tijd !

Jan van Leersum.