L.A. EDWARDS - OUT OF THE HEART OF DARKNESS 

Artiest info
Website
facebook

Het uit het rurale Julian, Californië afkomstige broeder collectief L.A. Edwards, doet opnieuw een opkomende ster branden aan de Nashville skyline. De broers Luke Andrew Edwards (leadzanger en gitaar), Jerry Edwards (drums) en Jay Edwards (keyboard), hebben vandaag echter, samen met leadgitarist Jay Vo, hun tenten opgeslagen in het muziek mekka en thuisbasis van de countrymuziek, Nashville, Tennessee. Hun derde album “Out Of The Heart Of Darkness” zou wel eens voor een grote doorbraak kunnen zorgen en bulkt van de aanstekelijke Americana songs, gespijsd met heerlijke West Coast harmonieën en stevige gitaren die uitwaaieren richting heartland rock. De zonnige klanken van wijlen Tom Petty kruisen de degens met de Laurel Canyon sound van de Eagles of Jackson Browne en krijgen regelmatig een scheut rock geïnjecteerd, die ons doet mijmeren naar het stevigere werk van Hootie & The Blowfish of een gedreven Bruce Springsteen. En toch weet L.A. Edwards uit deze smeltkroes een geheel eigen en gevarieerde sound te creëren. Normaal dat dit dus ook aan de oren kwam van grootheden als The Beach Boys, Lucinda Williams, The White Buffalo en Jefferson Starship, topacts waarmee ze al het podium deelden.

L.A. Edwards is een band die zichzelf groot maakte door volharding, inzet en een grote portie talent en creativiteit. Wie zoals de broers Edwards op zestienjarige leeftijd de school de rug toekeert en zonder een rooie duit op zak op avontuur trekt met een VW minibus om op straat te gaan busken, heeft lef en vooral veel geloof in eigen kunnen om zijn ultieme droom waar te maken. Vandaag is het zover en gaan ze met “Out Of The Darkness” zeker de vruchten plukken van hun tomeloze inzet en talent.

Het album start zeer mysterieus en donker met de korte opener “Prelude”, waarin een jongen angstig prevelt en ons zijn bijna verdrinkingsdood voor de ogen haalt. Maar dadelijk neemt een statig en krachtig, midtempo op gitaar rockend “Little Boy Blue” als opvolger het roer in handen. Samen met het opgewekte en poppy “Time To Go”, wervelend omhuld door gitaar en synthesizer, en de rauwe garagerocker en eerste single “Let It Out”, geven deze songs power aan dit album. De boodschap in deze song is ook niet mis, met de oproep “ Saints and sinners, all the same, there is something in your heart that you can’t contain”, laat liefde en goedheid in je naar boven komen.

De gitaarpartijen blinken samen met de schitterende zangpartijen echt uit op dit album. Ook in de adorerende, bijna vijf minuten durende, amoureuze ballade “Surrender”, tovert Edwards een hemelse solo uit zijn vingers. Dit is tegelijkertijd het enige trage nummer op het album, als we het new-folk klinkende, “Now You Know”, knap opgeluisterd met een penny whistle niet meetellen, dat perfect in het repertoire van een Gregory Alan Isakov zou passen.

Zo openbaart “Out Of The Heart Of Darkness” één voor één nieuwe pareltjes. Het vurige “HI RIGHT NOW!” zweeft met een jengelende elektrische twelve string tussen een sfeervolle Bruce Springsteen rocker, The Byrds en Tom Petty en profileert zich als meezinger bij uitstek, die zeker live gensters gaat slaan, net zoals het statige, trouw aan zijn geliefde zwerende “Stick To You”. “Already Gone” start dan weer plechtig en gedurfd op kerkorgel, om dan prachtig te kantelen naar zowaar een Brit rocker, waarmee zelfs Oasis trots zou pronken. 

Als hoopvolle klinkende afsluiter trekt “The Lucky One” het finale gordijn dicht en stelt leadzanger-gitarist Luke Andrew zich de vraag “Maybe I Am The Lucky One?”. Deze vraag is tegelijkertijd het antwoord op de fantastische indruk die “Out Of The Heart Of Darkness” bij ons nalaat, waar wij ons bij de gelukkigen mogen rekenen om dit heerlijk album te mogen beluisteren. L.A. Edwards is in Europa op tournee met Lucinda Williams, dus mis deze unieke kans niet om dit fenomenaal broeder collectief aan het werk te zien en een gesigneerde kopie van “Out Of The Heart Of Darkness” in de wacht te slepen.

“Out Of The Darkness” embraces you with infectio Americana songs, laced with wonderful West Coast harmonies, backed up with powerful guitars, which guide the album towards infectious heartland rock.

Yvo Zels