THE HOOTEN HALLERS – BACK IN BUSINESS AGAIN

Artiest info
Website
facebook
Label: Garlic Press

De Amerikaanse blues- en rock’n’rollformatie ‘The Hooten Hallers’ uit Columbia, Missouri werd in 2007 als een duo opgericht door leadzanger en gitarist John Randall en drummer Andy Rehm. Zij brachten tot 2012 enkele platen uit in eigen beheer toen ze tekenden bij een label dat hun album “Greetings From Welp City!” uitbracht. In 2014 kwam saxofoniste Kellie Everett zich aansluiten bij het duo waardoor de huidige bezetting werd gevormd en de eerste plaat van het trio “Chillicothe Fireball” op de markt werd gebracht.

Het werd een succesalbum dat ‘The Hooten Hallers’ in staat stelde om naar Europa te komen voor een uitgebreide tournee. In 2016 werd een EP gelanceerd onder de titel “Mountain Of Pain” en die werd een jaartje later opgevolgd door een titelloos naar de band vernoemde volwaardige studioplaat. Eind 2018 volgde dan een eerste live album dat “Live In Missouri” heette en werd opgenomen in de concertzaal ‘The Blue Note’ in hun thuisstad Columbia.

Daarna werd het lange tijd stil rond dit trio tot ze in september 2022 opnieuw naar buiten traden met het album dat de zelfverklarende titel “Back In Business Again” heeft gekregen en hier door ons wat nader onder loep zal worden genomen. Voor de opname van de tien nieuwe zelfgecomponeerde liedjes op deze plaat werden eind 2019 al enkele gastmuzikanten in de ‘Native Sound Studios’ in St. Louis, Missouri gehaald met bassist en albumproducer Dominic John Davis op basgitaar, Kelly Everett’s echtgenoot Ryan Koenig op mondharmonica, John Wesley Meyers op piano en Hank Miller op trompet. Door de coronacrisis die de hele muziekwereld gedurende twee jaar zo goed als volledig stil heeft gelegd werd de release van deze plaat uitgesteld tot in de herfst van 2022.

De stevig energieke rocksound van ‘The Hooten Hallers’ heeft zich doorheen de voorbije vijftien jaar alsmaar verbeterd en geperfectioneerd tot hetgeen we op dit knappe nieuwe album te horen krijgen. Om u toe te laten hier zelf een idee over te vormen hebben we twee video’s van songs uit deze plaat aan deze recensie toegevoegd: eerst krijgt u de rootsrockende titeltrack “Back In Business Again” aangeboden en daarna volgt nog de catchy bluesrocker “Cat Scrap”.

Het rauwe garagerockgeluid dat deze band brengt en de ruige schorre stem van John Randall typeren deze twee nummers evenals de tracks “The Cobbler’s Children” en “Vankiller”. Maar er zijn ook enkele rustpunten terug te vinden op deze plaat zoals in de rockballads “Show Me”, “Now That I Know” (hoewel die ook naar luide rock evolueert), “Broke The Spell” en “Straight Down The Line”. “Heal It” vertoont dan weer elementen uit de New Orleans-bluegrassmuziek en saxofoniste Kellie Everett mag de leadzang één keer overnemen in de laid back gebrachte bluesy albumafsluiter “Even The Blues Gets The Blues”.

(valsam)