FRA FRA SOUND - KULA WROKO KIBRI

Artiest info
Website
facebook
Label : Pramisi Rec.
Distr. : Xango
 

 

Fra Fra Sound werd in 1980 opgericht door Surinaamse muzikanten, aanvankelijk concentreerden zij zich op kaseko en winti, maar het oeuvre werd steeds breder en ook jazz en Afrikaanse muziek staan inmiddels op hun programma. Bassist Vincent Henar, ook hier te horen, is er van het eerste uur bij. Dit is hun twaalfde album, behalve Fra Fra Sound is er ook nog de Fra Fra Big Band die vier albums op hun conto hebben staan.

De bezetting op dit album bestaat uit Robin van Geerke op piano, Vincent Henar op basgitaar, Michael Simon op trompet Carlo Hoop op conga’s en percussie, Andro Biswane op el. gitaar, Efraïm Trujillo op tenosax, Harvey Wirth op drums, Felipe Castro op tenorsax, Adedeji Adetayo el. gitaar, Urvin Robinson op drums en Yariv Vroom op conga’sen percussie. Vocaal zijn te horen : Dominique Ravnberg, Orlando Ceder & Jamal Bijnoe, Steve Mariat, Al Goodah en Ghasem Batamuntu.

In de eerste nummers overheerst de Surinaamse kaseko muziek, pure feestmuziek, het enorm swingende maar toch onderkoelde “Feryari Dey” bevalt mij het beste mede door de aangename stem van Steve Mariat. Doordat alle teksten worden gezongen in het Sranan Tongo (Surinaams) en er geen vertaling staat in het cd boekje blijft het gissen waarover het gaat. Een uitzondering is “How deep are your roots?”, een melodieuze rap waarin het o.a. gaat over Billie Holliday en Strange Fruit voor zover ik het kon volgen.

Felipe Castro heeft hier een sterke solo op de tenorsax, evenals Adetayo op gitaar, een van de leukste nummers op het album. Maar het sterkst vind ik de drie composities van Efraïm Trujillo, een van de beste saxofonisten in de rijk gevulde Nederlandse jazzscene. Samen met Michael Simon is het puur swingen in deze puike jazznummers “4 elements”, “Taco” en “Shoot the messenger” sluiten het album af graag had ik meer jazz gehoord, het verschil met de toch wat oubollige kaseko is eigenlijk te groot. Vergeleken met het schitterende “Mali Jazz” van Fra Fra Sound met bijdragen van veel Malinese muzikanten steekt “Kula Wroko KIbri” toch wat magertjes af.

Jan van Leersum.