JOSIENNE CLARKE – ONLINESS (SONGS OF SOLITUDE & SINGULARITY)

Artiest info
Website
facebook
Label: Corduroy Punk Records

Vooraleer ze overschakelde op een solocarrière was de Britse zangeres en songschrijfster Josienne Clarke uit het Schotse eiland Isle Of Bute lid van een indie folkmuziek spelend duo naast singer-songwriter Ben Walker. Ze brachten in de periode 2012 tot 2018 zes albums uit waarvan “Nothing Can Bring Back The Hour” (2014), “Overnight” (2016) en “Seedlings All” (2018) de drie laatste en ook de bekendste waren.

Toen ze als soloartieste ging werken debuteerde Josienne Clarke in 2019 met het album “In All Weather”, gevolgd in 2021 door haar album “A Small Unknowable Thing” en eind 2022 met de EP “Now And Then” waarop ze liedjes coverde van o.a. ‘Radiohead’, Nick Drake, Sharon Van Etten en Sandy Denny. We zagen haar begin 2020 ook nog opduiken op de platen van haar levenspartner en folkzanger Alec Bowman_Clarke: eerst was er het album “I Used To Be Sad & Then I Forgot” van begin 2020 en daarna was ze ook producer van zijn begin 2022 uitgebrachte EP “A Place Like Home”.

Josienne Clarke is de eigenares van het platenlabel ‘Curduroy Punk Records’ waarop ze haar eigen albums en ook die van haar echtgenoot uitbrengt. Dat is dus ook nu het geval voor haar nieuwste album “Onliness (Songs Of Solitude & Singularity)” waarop ze niet minder dan 17 zelfgecomponeerde tracks heeft verzameld die zorgen voor een klein uurtje betere indie folk- en indie rockmuziek. Meerdere van deze nummers stonden ook al op vorige platen maar kregen op dit album een nieuwe bewerking die ze volgens Josienne Clarke wel verdienen. Het is hierdoor een retrospectieve geworden van de zangeres op haar eigen muzikale verleden, gezien door een keurig opgepoetste nieuwe bril.

Op de video’s laten we kennismaken met twee singles die al uit dit nieuwe album werden getrokken: eerst hoort en ziet u het rockende nummer “Anyone But Me” en daarna maakt u kennis met de recente single “The Birds”, een zachte en sobere folkballad die Josienne Clarke met haar typische stem op intieme wijze zingt en een song die vertelt over de overgang van een kleurrijke herfst naar de donkere winter, gekenmerkt door de vogels die zich verzamelen om warmere oorden in het zuiden op te gaan zoeken.

Deze plaat begint met het nummer “The Tangled Tree”, één van de allereerste songs die Josienne Clarke zelf componeerde en nu als eerste single uit dit album werd gereleased. De liedjes die ze voor deze herbewerking selecteerde waren haar eigen lievelingsnummers maar ook songs die haar fans telkens weer vroegen om gebracht te worden bij haar concerten. Wij zijn vooral onder de indruk van de sfeervolle ballads “Ghost Light”, “Silverline”, “Something Familiar”, het melancholische “Homemade Heartache”, “Chicago”, pianoballad “Done” en het op een knappe melodie gebrachte “Workhorse”.

Josienne Clarke speelt zelf op gitaren bij deze nummers en ook op saxofoon bij enkele tracks, terwijl Matt Robinson op keyboards, harmonium en piano speelde, haar echtgenoot Alec Bowman_Clarke de basgitaar hanteerde en Dave Hamblett achter het drumstel plaatsnam. Mary Ann Kennedy zorgde op een paar liedjes voor speciale klanken op harp. Wij waren al sinds meerdere jaren fan van Josienne Clarke, eerst toen ze een duo vormde met Ben Walker en ook haar soloplaten kunnen op onze volledige goedkeuring rekenen. Dat geldt zeker voor deze “Onliness (Songs Of Solitude & Singularity)”.

(valsam)