THE MYSTIX – TRUVINE

Artiest info
Website
facebook
Info: Hemifran

Een mix van Americana met gospel en blues komt niet zo vaak voor in de wereld van de moderne muziek. Toch is het net dat wat u kunt verwachten van de sound die de formatie ‘The Mystix’ sinds hun oprichting in 2003 brengt op hun albums “Can’t Change It” uit 2020 en ook op hun nieuwste plaat “TruVine” die we hier wat nader zullen evalueren.

Frontman van ‘The Mystix’ is R&B-zanger en songschrijver Jo Lily, de vroegere leadzanger van de formatie ‘Duke And The Drivers’ uit New England. De vijf andere bandleden zijn jazz-gitarist Bobby Keyes uit Los Angeles, bassist Marty Balloun, drummer en albumproducer Marco Giovino en de gitaristen Stu Kimball en Neal Pawley. Voor “TruVine” werden er ook enkele gastmuzikanten in de opnamestudio gehaald met o.a. slidegitarist Luther Dickinson en banjospeler Duke Levine (beiden van ‘North Mississippi All Stars’), Sonny Barbato op accordeon, toetsenisten Tom West en Paul Brown op orgel en Spooner Oldham op piano.

In totaal brengt deze band uit Boston, Massachusetts elf nummers op hun achtste album “TruVine”. Producer Marco Giovino heeft in het verleden zijn muzikale sporen verdiend als drummer in de begeleidingsbands van o.a. Emmylou Harris, Norah Jones en Robert Plant. Dat kunnen we hier zelfs nog een beetje terughoren in de frisse ruim georkestreerde sound die gecreëerd werd voor de tracks op deze plaat zoals uzelf kunt horen op de twee bijgaande audiovideo’s van de nummers “Satisfy You” en “I’ll Do It For You”.

Zanger Jo Lily is in grote doen op enkele tracks en het hoogstaande gitaarspel van Bobby Keyes en de van zijn werk bij Bruce Springsteen en Bob Dylan gekende Stu Kimball zijn een waar genot voor het oor. Van de elf nummers zijn er vijf originele nieuwe songs van ‘The Mystix’ zelf en een aantal coverversies van nummers van enkele Amerikaanse muziekiconen zoals Doc Boggs, Ola Belle Reed (“My Epitaph” origineel uit 1973), Robert Johnson en JJ Cale (“I Guess I Lose”). Ze brengen ook een eigen versie van het nummer “Up Jumped The Devil”, een song die in 1977 voor het eerst werd uitgebracht door ‘John Davis And The Monster Orchestra’ en die daarna in 1988 ook terug te vinden in een coverversie op het album “Tender Prey” van ‘Nick Cave And The Bad Seeds’.

(valsam)
“After the release of their 7th album ‘Can’t Change It’ in 2020, the American blues and Americana band ‘The Mystix’ from Boston, Massachusetts did come with a rather surprising successor. Eleven songs of which five own originals and several cover versions of blues traditionals from a.o. Olla Bell Reed, Robert Johnson and JJ Cale will provide a guarantee for musical joy and top entertainment.“ “ – www.rootstime.be

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THE MYSTIX
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.