BEN LEVIN - TAKE YOUR TIME

Artiest info
Website
facebook
Label: Vizz Tone

Blues pianist/zanger Ben Levin uit Cincinnati is nu al een bluesveteraan op 22-jarige leeftijd. Zijn drie eerdere albums op de VizzTone label hebben hem onderscheidingen opgeleverd, waaronder 'Blues Music Award' en 'Blues Blast Music Award' nominaties voor 'Debut Album of the Year', 'Sean Costello Rising Star Award', en 'Keyboard Player of the Year'. Hij heeft het diepe respect verdiend van zijn muzikale collega's over alle generaties heen, en wereldwijde erkenning. Ben's nieuwe album, "Take Your Time", komt juist uit na een Europese tournee, waarbij we zeker zijn optreden in Wespelaar tijdens het Swing festival zeker niet snel zullen vergeten, dit was gewoon subliem! Maar hiernaast was hij ook nog eens aanwezig op de Joe Bonamassa Keeping The Blues Alive At Sea cruise. Voor "Take Your Time", zijn nieuwe album en zijn vierde release voor het VizzTone label besloot Levin de schijnwerpers van zichzelf af te wenden en enkele levende blueslegendes in de schijnwerpers te zetten: de 92-jarige bassist/zanger Bob Stroger, Chicago blueslegende Lil' Ed en Louisiana bluesman Lil' Jimmy Reed. Ben kon niet blijer zijn met het resultaat en zegt: "with the help of the legendary guest artists, this album features the heaviest blues I've ever recorded in the studio. I've always had a lot of respect and revered the elders of blues, and these sessions are some of the highest honors I’ve had in my career so far."

Levin begon piano te spelen toen hij 8 jaar oud was en volgde lessen bij zijn mentor, de legendarische boogie en blues pianist Ricky Nye. Toen we Ben's debuut op deze pagina's recenseerde, zat Levin nog op de universiteit en had hij net de drinkbare leeftijd bereikt. En zoals we toen al zeiden, geldt dat nu enige jaren later later nog steeds: een ongeïnformeerde luisteraar zou waarschijnlijk vermoeden dat alleen een veteraan kon zingen en zo geweldig piano spelen zoals Levin dat doet. Met zijn debuut haalde Levin zo gezegd al enige Blues Music Awards, maar ook voor de opvolger "Before Me" (2019) dat op het VizzTone label verscheen, bracht Ben's authentieke bluespiano en soulvolle zang de wereld in en maakte de weg vrij voor zijn nominatie voor een Blues Music Award 2020 voor het beste album van een opkomende artiest en eindigde in 2019 als nummer 80 op het Roots Music Report, gemeten via radio airplay. Voor dit album werkte hij in de studio samen met o.a. Bob Margolin (gitaar) en Bob Corritore (harmonica) met wie hij samen de afsluiter van dit album schreef, en dit naast 6 nieuwe songs die Levin zelf schreef. Naast Ricky Nye zijn Levin's grootste invloeden Pinetop Perkins, Big Joe Duskin en professor Longhair. Invloeden die we meteen ook horen op zijn volgende albums:"Carryout or Delivery", geschreven en opgenomen tijdens de pandemie van 2020 en zijn vorige album "Still Here" (2001) dat hij dit jaar met veel verve kwam promoten tijdens het Swing festival in Wespelaar.

Op "Carryout Or Delivery" verkent Ben de serieuze neveneffecten van het opgesloten zijn met een gestaag dieet van afhaalvoeding, maar hij slaagt er ook in om veel plezier te hebben en de dingen in het leven te vieren die we nog steeds hebben, namelijk liefde en muziek. En tevens breidt Ben zijn songwriting uit naar verschillende schakeringen van blues, soul en funk, terwijl hij ook laat zien dat hij naast piano meer dan capabel is op de B3 en de Wurlitzer elektrische piano. Waar Levin even de hulp van grote artiesten schuwt voor deze plaat schakelt hij in plaats daarvan zijn familie en vrienden in. Zijn vader Aron Levin speelt gitaar en zingt op het titelnummer samen met zijn broer, Josh Levin, Howard Cohen en Matt Hueneman. Chris Douglass (bas) en Oscar Bernal (drums / percussie) vormen de ritmesectie. Ben Levin speelt piano, orgel, elektrische piano en neemt de leadzang voor zijn rekening. Voor het album "Still Here" slankt Levin de gastenlijst nog verder af, met alleen zijn vader / vaste bandgenoot, gitarist Aron Levin, bassist Chris Douglass en drummer Oscar Bernal. En Ben zelf houdt het hier uitsluitend bij akoestische piano en neemt de leadzang voor zijn rekening. De afgeslankte aanpak heeft dan ook een groot effect op deze plaat. En het gekke is dat hij voor zijn nieuwe album wederom kiest voor een grotere begeleiding en heeft Ben vooral gekeken naar zijn muzikale ouderen, met naast de reeds vermelde Bob Stroger, Lil' Ed Williams en Lil' Jimmy Reed, Johnny Burgin op gitaar, Shorty Starr en Ricky Nye op drums, Walter Cash op bas, Noah Wotherspoon en Aron Levin op gitaar.

Levin opent zijn nieuwe plaat met de titeltrack, "Take Your Time", met hemzelf op piano en zang, Johnny Burgin op gitaar en Shorty Starr op drums. Dit coole shuffle nummer is een sterke opener en geeft Burgin de ruimte om een paar mooie riffs te laten horen. Lil Ed Williams doet mee op "Why Do Things Happen To Me" met zijn kenmerkende gitaargevoel en zang. Ik hou echt van dit nummer, want samen met Lil Ed op gitaar, Aron Levin op gitaar, Walter Cash op bas en Ricky Nye op drums staat hij in vuur en vlam. Burgin is weer aan de beurt als hoofdrolspeler op het door latin beïnvloede "Out Of Your Own Way". Burgin kan de brandstof echt aanwakkeren en ontsteken en ik voel zijn stijl van spelen meteen. Levin's zang en pianowerk, gekoppeld aan Burgin maakt dit mijn favoriete track van dit album. New Orleans flavored boogie, "You Know You're So Fine" heeft Lil Jimmy Reed op lead vocal en gitaar over de uitstekende piano boogie van Levin. Met Aron op gitaar, Walter op bas en Ricky op drums heeft dit nummer een geweldige groove. Een andere geweldige piano shuffle is afsluiter "Mr Stroger's Strut" met Bob Stroger op bas, Noah Wotherspoon op gitaar, Nye op drums en Levin op toetsen is dit een uitstekende instrumentale afsluiter, die je beslist je voeten zal doen stampen, zelfs nadat het voorbij is. In ieder geval hebben we er een jonge blues pianist en soulvolle zanger erbij waarbij we in zijn pianospel zoveel van de grote pianisten uit het verleden weerklinken, hij brengt werkelijk het echte werk mee en laat je het ook voelen.

Tracks: Take Your Time / Jazz Man Blues / Why Do Things Happen To Me / I've Been Drinking Muddy Water / Hole In The Wall / Out Of Your Own Way / Bad Boy / You Know You're So Fine / Longer Hours, Shorter Pay / Lump Of Coal / Love You Baby / Mr. Stroger's Strut