JAMES HOULAHAN – BEYOND THE BORDERS

Artiest info
Website
facebook
Label: Gumbo Luvah Music

In maart van 2021 maakten we hier kennis met het album “Ordinary Eye” van de Amerikaanse folkzanger en songschrijver James Houlahan uit Los Angeles, Californië. Hij was voor het lanceren van zijn solocarrière actief als mede-oprichter en spelend lid van de groepen ‘Dogs On Television’ en ‘The Jody Grind’, twee bands met hun roots in Boston, Massachusetts, net als James Houlahan zelf.

Als soloartiest heeft hij intussen al vijf albums opgenomen en met “Beyond The Borders” kan daar nu een zesde plaat aan worden toegevoegd.

Op deze nieuwe schijf brengt hij dertien nummers waarvan hij er twaalf zelf heeft geschreven. Het op de tweede video in een live-uitvoering te horen nummer “O What Is That Sound?” is een gedicht van de Engels-Amerikaanse dichter Wystan Hugh (W.H.) Auden dat James Houlahan hier op een door hem gecomponeerde melodie heeft geplaatst. Verder brengt hij ook nog één coverversie van het prachtige lied “Powderfinger”, een compositie van Neil Young voor het in 1979 op de markt gebrachte album “Rust Never Sleeps” van ‘Neil Young & Crazy Horse’.

“Beyond The Borders” begint echter met het ruisen van de golven van de zee en het akoestische nummer “Far From Me” dat deze singer-songwriter hier live brengt op de eerste video bij deze recensie. Op de plaat zingt zijn vrouwtje Esther Houlahan-Clark als harmony vocaliste mee met deze song. In tegenstelling tot zijn vorige album waar de donkere liedjes primeerden zijn er nu meerdere uptemponummers te horen op de nieuwe plaat met o.a. de songs “Back To The Start”, “Lonesome Love”, “The Deep End”, het door fiddleklanken gedomineerde liedje “Bloom” en de happy afsluiter “You Are Free”, nummers waarin ook de invloeden uit de countrymuziek frequenter aanwezig zijn.

Maar ook de mooie ballads zijn nog steeds voldoende terug te vinden op “Beyond The Borders” met de songs “Merge”, “Wave On Wave”, “Through The Water”, het 7 minuten durende “And The Horse Began To Dance” en “Ballad Of The Lazy Preacher” waarin we gelijkenissen met de stem en het werk van iemand als Bob Dylan menen te horen. De instrumentalisten die in de studio meewerkten aan deze opname waren albumproducer Fernando Perdomo die op basgitaar, keyboards en akoestische en elektrische gitaar meespeelt, violiste Scarlet Rivera, Scott Doherty op piano en keyboards, Joel Martin op pedal steelgitaar en drummer Danny Frankel. James Houlahan zelf speelde op akoestische en elektrische gitaren in de begeleiding van zijn songs, terwijl Esther Houlahan en Leeann Skoda voor de backing vocals zorgden.

(valsam)