TRACYE EILEEN - YOU HIT THE SPOT

Artiest info
Website
facebook
Label : Honey Crystal Rec.

Op “You hit the spot” keert zangeres Tracye Eileen uit Chicago terug naar haar straight ahead jazz roots met een album vol standards met een hedendaagse insteek. Dit is haar vierde album, ze zoekt altijd nieuwe wegen om zich uit te drukken, ieder van haar vorige albums bevatte verschillende genres en stilistische benaderingen. Op haar debuut Love’s Journey uit 2012 dat kort na haar afstuderen aan de Bloom School of Jazz in Chicago verscheen, ging het ook om jazz. Op haar tweede Why did I say yes ? veranderde ze naar soul en R&B, in 2020 bracht ze It’s Time uit met smooth jazz met nummers waar ze zelf aan meeschreef, het was een groot succes in de VS en daarbuiten. Zij speelde ook gedurende 6 jaar in Buddy Guy’s Legends, de fameuze blues en jazzclub in Chicago, ze speelt nog regelmatig in de club en in de loop der tijd heeft ze geopend voor veel grote namen in de muziekwereld zoals Babyface, The Stylistics, Mary Wilson en Buddy Guy zelf. Haar vader, Ed Smith was een begenadigd jazzdrummer, hij miste de kans om te toeren met de Count Basie Band omdat hij in dienst moest, hij was een grote invloed in haar leven.

Op “You hit the spot” wordt Eileen begeleid door twee verschillende groepen, het Tracye Eileen Trio: Dennis Luxion (piano), Paul Martin (contrabas) en Linard Stroud (drums), die werden opgenomen live in Piano- Forte, een perfect podium en opname studio, en op 3 nummers de Tracye Eileen Band : Jeremy Kahn (piano), Jon Deiter myer (drums), Stewart Miller (contrabas), Steve Eisen (saxen), Raphael Crawford (trombone) en Victor Garcia (trompet). Eileen heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de grote vocalisten uit het verleden zoals Nancy Wilson, Ella Fitzgerald, Carmen McRae, Billie Holiday en Nina Simone vanwege hun bijzondere kwaliteit dat verhalen konden vertellen door hun muziek. Voor Eileen bestaat er geen verschil tussen zingen en een verhaal vertellen, zij benadert een lied zoals een acteur zijn rol benadert, ze analyseert elk lied door het schrijven van een kort verhaaltje erover. Dat vind ik de grote kwaliteit van haar vertolkingen, ze maakt zich de vaak overbekende songs helemaal eigen en brengt ze op een ingetogen manier maar toch vol zeggingskracht.

Het repertoire bestaat zoals gezegd uit louter traditionals, beginnend met “I love being here with you”, bekend van Peggy lee die het schreef met Bill Schluger via het titelnummer “You hit the spot” van Mack Gordon en bekend door de uitvoering van Sarah Vaughan tot “The very thought of you” van Ray Noble uit 1934 met Al Bowlly als eerste uitvoerder, maar ook opgenomen door iemand als Albert King, eigenlijk een behoorlijk vervelend, melig nummer, maar Tracye slaagt erin het een nieuw leven in te blazen met haar ingeleefde uitvoering.

Tracye selecteerde de songs vooral omdat zij zich zelf aangetrokken voelt tot love songs en zij geïnspireerd was door de zangeressen, zoals de legendarische Sarah, Billie, Ella en Dinah die ze voor het eerst vertolkten, de kenners behoeven hier geen achternamen. Toen ik deze cd binnen kreeg en ik zag al die bekende titels dacht ik, alweer die oude meuk, maar na beluistering moest ik mijn mening bijstellen, het zijn weliswaar overbekende nummers maar met haar volstrekt eigenzinnige versies weet ze te boeien en gaan die bekende stukken een nieuw leven leiden. Menig lezer van mijn recensies kent mijn terughoudendheid betreffende jazz zangeressen, dus spreekt deze recensie boekdelen.

Jan van Leersum.