DINA GRUNDBERG – JAG LJUGER MEST OM ALLT

Artiest info
Website
facebook
Info: Hemifran
Label: Kakafon Records

Die hebben we bij mijn weten nog niet eerder gehad bij ‘Rootstime’; een jazzalbum met acht liedjes die gezongen worden in de Zweedse taal. Verantwoordelijk voor deze eerste ervaring is de 23-jarige Zweedse zangeres en songschrijfster Dina Grundberg die ons via ‘Hemifran’ haar debuutalbum “Jag Ljuger Mest Om Allt” liet toekomen. Zij groeide op aan de Zweedse westkust en ontdekte al op vrij jonge leeftijd dat ze eigen folk- and jazzliedjes kon componeren. Na enkele optredens in Stockholm en Göteborg besloot ze om acht van haar composities op te nemen voor deze plaat.

Zij trok naar een opnamestudio in Göteborg met enkele lokale instrumentalisten die haar begeleid hebben bij het zingen van deze liedjes. David Stener op piano, Jakob Ulmestrand op contrabas en Filip Öhman op drums spelen daarbij een vooraanstaande rol, maar ook de drie blazers Felicia Roos op saxofoon, Tilde Schweitzer op trombone en gastmuzikante Linnea Jonsson op trompet eisen eveneens hun deel van de instrumentale koek op dit album op.

De plaat begin met het nummer “Synd Om Mig Själv” dat als eerste single uit dit album werd gelanceerd en dat u op de bijgaande audiovideo kunt beluisteren. Zoals wel vaker gebeurde in het verleden hebben wij omwille van onze onkunde van de Zweedse taal nog steeds veel moeite om enigszins te begrijpen waarover Dina Grundberg zingt in deze nummers. We zullen daar dan ook best niet over uitweiden, maar de jazzmuziek die ze bij deze songs heeft gecreëerd is anderzijds wel aangenaam om naar te luisteren. Omwille van die taalbarrière zal haar succes wellicht beperkt blijven tot de Scandinavische landen. Daarin vindt zij misschien wel de inspiratie om in de toekomst eens iets in het Engels op te nemen en zo een breder publiek met haar werk te bereiken.

(valsam)
“Due to the language barrier, we can’t say much about the lyrics that the Swedish folk and jazz musician Dina Grundberg has written for her eight songs on her debut album ‘Jag Ljuger Mest Om Allt’. However, the frequently swinging jazz music that she has created with these songs is very pleasant to listen to.“ – www.rootstime.be