KIRK FLETCHER – HEARTACHE BY THE POUND

Artiest info
Website
facebook
Label: Ogierea Records

 

“It affirms him as a preeminent 21st CENTURY BLUES MAN…”

Kirk Fletcher speelt al vanaf zijn achtste gitaar. Zoals zijn broer Walter trad hij ook op in de kerk van zijn vader. Als Kirk in 1988 op zijn twaalfde het Long Beach Blues Festival -waar Albert Collins, Bobby Blue Bland en de Staple Singers op de affiche staan- meemaakt, weet hij, dat dat de muziek is die hij zelf ook wil spelen. Als student op de middelbare school ontdekte hij in LA de kleine muziekzaak Music Works, waar hij de eigenaar Jim Foote en later ook Robben Ford’s gitaartechnicus Jeff Rivera ontmoette. Zo werd hij de assistent van Rivera. In die periode speelde Fletcher samen met R&B artiest Christopher Williams en trad hij wekelijks op in het House of Blues.

Midden jaren ’90 ontmoette Fletcher Al Blake, de frontman van de Hollywood Fats Band, die zijn mentor werd. Hij geraakte zo in contact met Junior Watson en Lynwood Slim. In 1999 bracht Fletcher op het JSP Label zijn debuut ‘I’m Here & I’m Gone’ uit. In de periode hierna ontmoette hij Kim Wilson (Fabulous Thunderbirds), met wie hij samenwerkte. In 2003 nam Fletcher zijn tweede album ‘Shades of Blue’ op. Toen Charlie Musselwhite een gitarist zocht, contacteerde hij Fletcher. Fletcher speelde drie jaar in de band van Musselwhite. Een jaar later contacteerde Kim Wilson hem en is Fletcher te horen op het album ‘Painted On’ (2005) van The Fabulous Thunderbirds.

Vanaf 2007 ging Fletcher solo. Hij ontmoette gitarist/producer Michael Landau. Samen met Landau trad hij voor het eerst op in de Baked Potato club in LA. In 2015 toerde Fletcher samen met Joe Bonamassa tijdens Bonamassa’s Three Kings Tour. ‘Live @ the Baked Potato’ was Fletcher’s éérste live album. Het werd in december 2013 in LA opgenomen tijdens twee optredens. De line-ups van de bands waren die avonden verschillend. De bezetting was één avond een trio en één avond een kwartet.

‘Heartache By the Pound’, dat volgt op het veelgeprezen ‘My Blues Patway’ (2020), is het zevende soloalbum van de ondertussen al meerdere keren voor een Blues Music Award genomineerde zanger, gitarist en producer Kirk Fletcher. Hij nam het album in drie dagen op in de legendarische FAME Studio’s in Muscle Shoals, Alabama, in hetzelfde gebouw waar hij al met Otis Rush en Aretha Franklin opnam. Fletcher deed dit samen met drummer Terrence F. Clark en toetsenist Reese Winans. Met Joe Sublett op sax en Mark Pender op trompet (beiden werkten ook mee aan zijn vorige release), met Jade MacRae op achtergrondzang en Randy Bermudas en Travis Carlton op bas.

Toen hij tijdens de wereldwijde pandemie in Zwitserland woonde, schreef hij ‘Heartache By the Pound’ samen met zijn vriend en legendarische bassist Richard Cousins. Het moest een blues album worden, een terugkeren naar zijn gospel en blues wortels. Hij dacht hierbij aan Albert King. King speelde in een soulband, maar hij is nog steeds een bluesman.

Het album opent rustig en soulvol met “Shine a Light on Love”, met Joe Sublett en Mark Pender op de achtergrond, in een call-and-response met Fletcher’s elegante gitaarspel. Het nummer reflecteert zijn leven en hoe hij geleefd heeft: “In plaats van te praten over glamour en hoeveel volgers je hebt, laat een licht schijnen op liefde…”. Het titelnummer “Heartaches By the Pound” is een ouderwets warm soul nummer met nostalgische teksten en aanstekelige achtergrond zang van Jade MacRae. Het is een feel good nummer dat je een zomers gevoel geeft. “Bluesmuziek troost je” aldus Fletcher, “we gaan allemaal door hartzeer, maar we hebben mensen zoals ik die muziek maken om ons er doorheen te helpen…". “Afraid to Die, Too Scared to Live” reflecteert dit. Fletcher doet van Albert King “I’ve Made Night’s by Myself” en blaast samen met een enthousiaste Reese Winans op piano, rauw en rockend nieuw leven in Tarheel Slim's “Wild Cat Tamer”. Van blues producer/songwriter Dennis Walker (vooral bekend van zijn werk met Robert Cray en B.B. King) doet hij het funky “Wrong Kinda Love” en de ballade “Can’t Find No Love”. Het album sluit af met “Hope For Us”. "Het gaat over een relatie waarin je uit elkaar drijft, die voor je ogen afbrokkelt…", legt hij uit “ik probeerde die tekst te verbinden met de solo. Dat is de manier waarop ik ben opgegroeid met spelen in de kerk, bij super emotionele momenten...”.

“On 'Heartache By the Pound' Kirk Fletcher is just the bluesman we need right now…” (ESc, for Rootstime - BE)

Eric Schuurmans

Oct 27 - Herent (Belgium) - CC De Wilde Man

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: KIRK FLETCHER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘HEARTACHE BY THE POUND’: tracklist: 01. Shine a Light on Love – 02. Afraid to Die, Too Scared to Live – 03. Heartaches By the Pound – 04. I’ve Made Night’s by Myself [Albert King] – 05. The Nights Calling For You – 06. Wrapped Up, Tangled Up in The Blues – 07. Wrong Kinda Love [Dennis Walker] – 08. I Can’t Find No Love [Dennis Walker] – 09. Wild Cat Tamer [Tarheel Slim (Allen Rathel Bunn)] – 10. Hope For Us | Music/Lyrics by: Kirk Fletcher & Richard Cousins, w/ or as [noted] | Produced by: Kirk Fletcher | Credits: Kirk Fletcher: vocs, guitar / Terrence F. Clark: drums / Randy Bermudas & Travis Carlton: bass / Reese Winans: keys / Joe Sublett: sax / Mark Pender: trumpet / Jade MacRae: bvs

Discography KIRK FLETCHER: Heartache By the Pound [2022] | Dance Monkey, w/Bette Smith (single) [2020] | My Blues Pathway [2020] | Hold On [2018] | Burning Blues, Live @ the Baked Tomato, Los Angeles (December 2013, live over two nights) [2016] | My Turn [2010] | I’m Here & I’m Gone - 10th Anniversary Reissue [2009] | Shades of Blue [2003] | I’m Here & I’m Gone [1999] |