RUNE WALLE & GUNN ALSTADHAUG – BYRDIE’S DREAM

Artiest info
Website
facebook
Label: Apollon Records

“Byrdie’s Dream” is de titel van het nieuwe en eerste album van Rune Walle en Gunn Alstadhaug, een musicerend echtpaar uit Bergen, Noorwegen dat al actief met muziek bezig is sinds het begin van de jaren ’90, zowel als duo als in diverse Noorse groepjes. Runne is de multi-instrumentalist en de songschrijver van het duo. Hij speelt op gitaar, mandoline, banjo en mondharmonica en hij zingt meestal in duetvorm mee met zijn vrouwtje Gunn.

Met de hulp van producer Stein Urheim kwam na vele jaren eindelijk een debuutalbum van het duo tot stand. Met negen eigen nummers in folk- en countrystijl aka ‘Americana’ kan dit een geslaagde entree in de internationale muziekscène genoemd worden. Twee nummers uit dit album hebben we op de twee audiovideo’s ter kennismaking meegegeven: eerst hoort u de openingstrack “Hey Byrdie” en daarna kunt u ook nog genieten van het mysterieuze en ingetogen gezongen nummer “Big Lonely”.

Bij man-vrouw duo’s kunnen de vergelijkingen niet uitblijven, vooral een link naar het countryliedjes zingende liefdeskoppel Gram Parsons en Emmylou Harris komt meteen bij ons op. Andere nummers uit “Byrdie’s Dream” die onze goedkeuring kunnen wegdragen zijn “Lynx”, de eerste single uit de plaat, de melodieuze countryballad “Hold Your Horses”, het folky troubadoursverhaal in “Away In The Wilderness”, de liefdesverklaring in het prachtig harmonieus samen gezongen liedje “Darling” en de tweede single “Fools Gold”.

Artiesten uit Noorwegen (en vaak ook uit Bergen afkomstig) liggen bij ons sinds vele jaren in de bovenste schuif. Denk maar aan Sivert Høyem & ‘Madrugada’, Pål Flåta & ‘Midnight Choir’, Morten Harket en zijn groep ‘A-ha’ of ‘Kings Of Convenience’. Maar ook soloartiesten als Espen Lind, Ane Brun, Lene Marlin en Sigrid zijn in de voorbije jaren internationaal doorgebroken. Wat ons betreft mogen de namen van Rune Walle en Gunn Alstadhaug daar vanaf nu gerust bijgeschreven worden.

(valsam)