RUBEN BLOCK – LOOKING TO GLIDE

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS Recordings

Het lijkt wel alsof Ruben Block altijd al in de Belgische muziekwereld actief is geweest. Vele jaren geleden zat hij als soloartiest en in diverse obscure rockgroepen op te treden, strijdend om zijn definitieve plaats als gerespecteerde muzikant in de scène af te dwingen. In 1998 nam hij echter een carrièrebepalende beslissing om een nieuwe rockgroep te starten. Dat werd ‘Triggerfinger’ waarin Ruben Block als frontman voor de zang en gitaarpartijen zorgde naast drummer Mario Goossens en bassist Paul Van Bruystegem.

Het door vele jaren ervaring gekenmerkte trio debuteerde op plaat in 2004 toen ze hun eerste album “Triggerfinger” uitbrachten waarna nog zes andere platen volgden en één live-album. Ze belandden met meerdere singles in de hitlijsten met als grootste succes hun coverversie van Lykke Li’s nummer “I Follow Rivers” dat in 2012 op nummer één belandde in de Belgische en Nederlandse hitparades.

Anno 2022 komt Ruben Block voor het eerst sinds het ontstaan van ‘Triggerfinger’ met een soloalbum op de proppen. “Looking To Glide” bevat elf nummers die Ruben Block componeerde en opnam met de hulp van de Amerikaanse muzikant en producer Mitchell Froom uit Los Angeles, een man die ook het laatste album “Colossus” van ‘Triggerfinger’ had geproducet in 2017. Alle instrumenten op de plaat werden door beide muzikanten ingespeeld met uitzondering van Michael Urbano op drums op het nummer “Lights” dat vorig jaar als eerste single uit het album werd uitgebracht en ook ‘Triggerfinger’-drummer Mario Goossens draagt hier zijn steentje bij op het nummer “Better Best”.

De eerste twee tracks op “Looking To Glide” kunt u op de video’s bij deze recensie beluisteren: eerst hoort u het ruigrockende “Turning On A Fan” en daarna krijgt u het meer melodieuze nummer “That’s Just The Way” aangeboden. De derde song op de plaat “Awake” is een rustige akoestische ballad die Ruben Block in bluesy stijl speelt en zingt. “Doing Love” klinkt dan weer mysterieus en begint met een monotone synthesizersound waaraan na een tijdje subtiele percussie en zachte gitaarklanken worden toegevoegd. Het langstdurende nummer “Better Best” zit eveneens vol met experimentele klanken die een heel specifiek cachet geven aan deze song, net als bij het later volgende “Tripping Down” en de albumtiteltrack “Looking To Glide”.

De meest commercieel klinkende songs bewaarde Ruben Block voor het einde van zijn nieuwe plaat. We denken dat hij met de twee rustige ballads “The Key” en het gedeeltelijk gefloten “Showtime” binnenkort wel eens opnieuw aanspraak zou kunnen maken op een hoge notering in de Belgische en Nederlandse hitlijsten. In afwachting van een nieuw ‘Triggerfinger’-album kunnen we de volgende maanden probleemloos doorkomen met het soloalbum “Looking To Glide” van frontman Ruben Block.

(valsam)