JONATHAN JEREMIAH – HORSEPOWER FOR THE STREETS

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS

“Horsepower For The Streets” is het vijfde studioalbum van de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah uit Noord-Londen. De plaat komt er elf jaar na de release van zijn debuutplaat “A Solitary Man” in 2011. Daarna volgden nog “Gold Dust” uit 2012, “Oh Desire” uit 2015 en “Good Day” in 2018. Vier jaar later was de tijd dus rijp om zijn vijfde plaat te lanceren met daarop elf zelfgeschreven nummers waarvan er vier het resultaat zijn van een componeersamenwerking met andere bevriende muzikanten.

De titeltrack “Horsepower For The Streets” (zie tweede video) is de eerste single die hij samen schreef samen met Damiano Pascarelli, een Italiaanse componist en arrangeur van jazz- en poporkesten die naar Amsterdam verhuisde om er aan het conservatorium te studeren. Het tweede nummer op de plaat “You Make Me Feel This Way” is een song die Jonathan Jeremiah componeerde met Ruben Samana, een in Nederland geboren multi-instrumentalist en muziekproducer die werkzaam is in Amsterdam en Berlijn.

De derde track “Cut A Black Diamond” kwam tot stand na een samenwerking met onze muzikale trots Gabriel Rios, de 44-jarige Puerto Ricaanse Belg, gitarist en singer-songwriter. En dan rest nog het vierde nummer dat uit een samenwerking ontstond: “Early Warning Sign” is een pianoballad die Jonathan Jeremiah samen schreef met Phil Jordan, een bevriende Engelse singer-songwriter uit Manchester.

Van geheel eigen makelij is het uptemponummer “Youngblood”, de tweede single uit deze plaat die u op de eerste video kunt beluisteren. De opvallende baritonstem van Jonathan Jeremiah excelleert verder ook nog in soulvolle nummers als “Small Mercies”, “Restless Heart”, “Ten-Storey Falling”, “Lucky” en “Sirens In The Silence”. Op het blad met de songteksten dat in het cd-hoesje zit zegt hij dat hij hoopt dat zijn soms emotievol gezongen liedjes aan de luisteraars een beetje troost kunnen bieden in deze turbulente tijden. Dat dit wel degelijk het geval is kunnen wij hier alleen maar bevestigen.

De basisinstrumentatie bij de door Jonathan Jeremiah zelf geproducete plaatopname werd afgeleverd door gitaristen Ruben Samana en David Page, pianist Joe Glossop, contrabassist Tom Mason en drummers Shawn Lee en Sabastian Hankins terwijl de backing vocals verzorgd werden door Hannah Nicholson, Phoenix Dawson en Rosario Dawson. De strijkers van het ‘Amsterdam Sinfonietta’-orkest droegen onder leiding van de eerder al vermelde Damiano Pascarelli ook hun steentje bij aan enkele sfeervolle nummers op “Horsepower For The Streets”.

(valsam)