SOFIE ROYER – HARLEQUIN

Artiest info
Website
 
Label: Stones Throw Records / PIAS

Demeter Sofie Fatouretchi Royer is een Oostenrijkse artieste uit Wenen met Iraanse roots en een singer-songwriter met een grote muzikale passie voor de traditionele opera- en balletvoorstellingen die al sinds eeuwen in haar thuisstad plaatsvinden. Het cabaretgebeuren en het middeleeuwse optreden van een hofnar boeiden haar van kindsbeen af. Bij haar optredens verkleedt Sofie Royer zich dan ook regelmatig in een 19e eeuwse hofnar, een pantomime spelende clown of een cabaretartieste.

Het is met veel gevoel voor de nostalgie van deze historische gebeurtenissen dat ze haar eigen nummers componeert en speelt. Ze brengt dergelijke liedjes ook op plaat zoals hier op haar nieuwe album “Harlequin” waarop ze elf van dergelijke eigen composities heeft verzameld. Deze plaat is de opvolger van haar akoestische album “Cult Survivor” waarmee ze als ‘Sofie’ in 2020 debuteerde.

De eerste single die uit deze nieuwe plaat werd getrokken is de melancholische song “Schweden Espresso” die u op de tweede video kunt zien. Het is de naam van een Weense koffiebar waar Sofie regelmatig passeert voor het nuttigen van een ‘bakje troost’. Het daaropvolgende nummer “Court Jester” (‘hofnar’ in het Nederlands) brengt Sofie Royer in een mix van Duits en Engels en met moderne synthesizergeluiden in de begeleiding.

De cabareteske popsongs volgen elkaar op met het jazzy nummer “Love Park”, het door een elektronische discobeat ondersteunde “Baker Miller Pink” en de dromerige ballad “Feeling Bad Forsyth Street” die we graag met u willen delen in de eerste video bij deze recensie. Na de single “Schweden Espresso” volgt er met het eveneens in het Duits gezongen optimistische uptemponummer “Klein-Marx” een tweede hoogtepunt op dit album.

Daarna schakelt Sofie Royer opnieuw een tempo lager in het dromerige nummer “Ballad Of Bobby Beausoleil” en in het verhalende liedje “Sick Boy” waarin zij haar talent als violiste laat horen. Voor de akoestische song “Someone Is Smoking” neemt Sofie Royer plaats achter de vleugelpiano voor een intimistische ballad waarmee ze dit uitstekende tweede album “Harlequin” op erg mooie wijze afsluit.

(valsam)