THE BLACK ANGELS – WILDERNESS OF MIRRORS

Artiest info
Website
facebook
Label: Partisan Records / PIAS

Toen ze in 2004 het nummer “The Black Angel’s Death Song” van ‘The Velvet Underground’ hoorden hadden de toekomstige bandleden van een psychedelische indie rockgroep uit Austin, Texas hun bandnaam gevonden: ‘The Black Angels’. Sinds hun debuutalbum “Passover” uit 2006 heeft het kwintet in totaal zes studioalbums en één verzamelplaat uitgebracht.

De groepsleden zijn Christian Bland en Jake Garcia die beiden op elektrische gitaren spelen, leadzanger-bassist en organist Alex Maas, multi-instrumentalist Ramiro Verdooren en drumster-percussioniste Stephanie Bailey. Hun tweede plaat “Directions To See A Ghost” kwam uit in 2008, gevolgd door cd nummer drie “Phosphene Dream” in 2010 en de LP “Another Nice Pair” uit 2011 met de nummers uit de eerste twee EP’s van de groep samengebracht op één vinylplaat.

In 2013 stuurden ‘The Black Angels’ hun vierde plaat “Indigo Meadow” de wereld in, één jaartje later gevolgd door de EP “Clear Lake Forest”. Het vijfde studioalbum “Death Song” (het tweede deel van de titel van de song van ‘The Velvet Underground’) kwam uit in de lente van 2017 en in september van dit jaar verscheen hun zesde plaat “Wilderness Of Mirrors” die we hier wat nader zullen ontleden. Met in totaal 15 nummers levert de band een goed uur leuke rocksongs af op dit album. Twee van die songs hebben we voor u ter kennismaking op de video’s toegevoegd: “El Jardín” en “Empire Falling”.

In het nummer “The River” brengen ‘The Black Angels’ een respectvol eerbetoon aan de artiesten die hun idolen en muzikale voorbeelden werden. Zo vernoemen ze o.a. Syd Barrett (‘Pink Floyd’), Roky Erickson, Arthur Lee en alle leden van ‘The Velvet Underground’ in de songtekst van deze ballad. Psychedelische rockmuziek blijft tot nader order het handelsmerk van deze band, maar dat ze ook heel wat talent in huis hebben als songschrijvers van melodieuze en radiovriendelijke nummers bewijzen ze op “Wilderness Of Mirrors” in meerdere songs.

Voorbeelden hiervan zijn o.a. “El Jardín”, “Firefly” waarop LouLou Ghelichkani van de band ‘Thievery Corporation’ in het Frans meezingt, “The River”, “Here & Now”, “100 Flowers Of Paracusia”, “Vermillion Eyes” en slotsong “Suffocation”. In het liedje “Icon” - één van de beste songs op dit album - zingen ‘The Black Angels’ hun bewondering uit voor de Duitse zangeres Christa Päffgen, beter gekend als de zangeres Nico van ‘The Velvet Underground’. Daarmee wordt de cirkel op deze nieuwe rockplaat van Alex Maas en zijn vrienden helemaal rond gemaakt.

(valsam)