ELIZA – A SKY WITHOUT STARS

Artiest info
Website
facebook
Label: Different Recordings
distr. : PIAS

Eliza Sophie Caird is een 34-jarige Britse zangeres en songschrijfster uit Westminster, Londen die eerst muziek maakte onder de naam ‘Eliza Doolittle’ waarmee ze een gelijknamig debuutalbum uitbracht in 2010 dat haar twee hits “Skinny Genes” en het nog grotere “Pack Up” opleverde. Die artiestennaam ‘Eliza Doolittle’ ontleende ze destijds aan het zo genoemde personage uit het toneelstuk “Pygmalion” van George Bernard Shaw en de op datzelfde verhaal gebaseerde musical “My Fair Lady”.

In 2013 verscheen het tweede studioalbum “In Your Hands”, toen ook nog van ‘Eliza Doolittle’. Daarna besloot ze om het vervolg van haar muzikale carrière verder te zetten als simpelweg ‘Eliza’. In 2018 bracht ze onder die naam haar derde soloplaat op de markt: “A Real Romantic” met de singles “Straight Talker”, “Heat Of The Moon” en “Wasn’t Looking”. Maar nu werden de verwachtingen nog wat verder opgekrikt bij de release van haar nieuwste plaat “A Sky Without Stars”. Ze kondigde zelf aan dat ze met dit album ook wil transformeren van popzangeres naar vertolkster van meer R&B georiënteerde liedjes.

Bij het schrijven van de liedjes voor “A Sky Without Stars” werd Eliza geïnspireerd door meerdere collega’s uit de bredere muziekscène die in hun songs vooral aandacht hebben besteed aan de sociale, politieke en klimaatgerelateerde problematiek en het steeds weer falende ecosysteem in onze hedendaagse maatschappij. Uit deze plaat werden er al drie singles in de wereld gestuurd vooraleer het album op de markt kwam. Dat waren de twee songs die we op de bijgaande video’s laten horen: “Everywhere I’ll Ever Be” en “Straight Talker” en daar werd onlangs nog het erg mooie nummer “Heat Of The Moon” als single aan toegevoegd.

Een belangrijke persoon in de muzikale carrière van Eliza is multi-instrumentalist Finlay Robson, haar collega-songschrijver en co-producer van het album “A Sky Without Stars”. Bij de instrumentalisten die hen bij deze plaatopname hebben bijgestaan noteren we o.a. bassist Jodi Milliner bij het door hem geschreven nummer “On The Cusp” en Simon Blendis die op viool speelt bij de tracks “A Tear For The Dreadful” en “Dripping”.

Kenmerkend voor de songs op deze nieuwe plaat van Eliza zijn de zeemzoete intimistische melodieën waarop ze haar toch vaak sombere songteksten over de diverse wereldproblemen zingt. Het is haar hoop en wens dat de luisteraar bij het horen van haar liedjes ook wat zal gaan mediteren en nadenken over al deze ernstige onderwerpen. Songs als “A Tear For The Dreadful”, “Heat Of The Moon”, “Abandon The Rule” en “Whoever You Are” bieden daar meer dan genoeg aanleiding toe. Met de albumtitel “A Sky Without Stars” kaart ze de enorme lichtpollutie aan die de meeste grootsteden zo teistert waardoor de inwoners de sterren aan het firmament niet meer kunnen zien. Haar warme, delicate en heldere stem zijn een absoluut surplus voor Eliza die haar fans meer dan voldoende waar voor hun geld geeft met deze nieuwe plaat.

(valsam)