MARBLE SOUNDS – MARBLE SOUNDS

Artiest info
Website
facebook
Label: Mayway Records

In 2007 was Brusselaar Pieter Van Dessel nog actief als bandlid van de Vlaamse elektropopgroep ‘Plastic Operator’ toen hij besloot om een eerste soloplaat uit te brengen onder de naam ‘Marble Sounds’. Dat werd de in april 2008 verschenen EP “A Painting Or A Spill” met vier composities van deze melancholische liedjes schrijvende muzikant. Tengevolge het succes van dat eerste minialbum werd de oorspronkelijke ‘one man band’ omgevormd tot een volwaardige groep die in de lente van 2010 met “Nice Is Good” een eerste full-cd uitbracht.

In 2013 volgde dan een tweede album met “Dear Me, Look Up” en nog eens drie jaar later verscheen album nummer drie “Tautou”. Het was september 2018 toen het vierde album “The Advice To Travel Light” op de platenmarkt verscheen. De in de vakpers regelmatig opduikende vergelijking tussen de postrocksound van ‘Marble Sounds’ en groepen als ‘Turin Brakes’ of ‘Kings Of Convenience’ kunnen we hier enkel beamen. En dat geldt nu vier jaar na de release van hun laatste album ook voor hun nieuwste onder de groepsnaam uitgebrachte vijfde plaat “Marble Sounds” die begin oktober uitkwam.

Pieter Van Dessel schreef teksten en muziek voor de tien tracks op dit album dat hij ook producete, samen met co-producer en synthesizervirtuoos David Poltrock. Vaste bandleden van ‘Marble Sounds’ zijn drummer Mattijs Vanderleen, toetsenist Brecht Plasschaert en de ook bij de groep ‘Isbells’ actieve gitarist Gianni Marzo en bassist Gerd Van Mulders. Stefan Wellens en Casco Phil namen als strijkers deel aan de opname van enkele tracks en deze laatste speelt een hoofdrol op ‘strings’ bij het enige geheel instrumentale nummer “My Initial Intentions” waarbij Pieter Van Dessel achter de vleugelpiano heeft plaatsgenomen.

Dit vijfde deskundig georkestreerde album “Marble Sounds” zou wel eens tot hun allerbeste plaat tot op heden kunnen uitgroeien, alleszins als we het succes mogen afmeten aan de hitnoteringen voor de op de bijgaande video’s te beluisteren singles “Quiet” en “Axolotl”, de pianoballad “Never Leave My Heart” en ook van de meest recente single “The Ever After” uit dit album. Er staat trouwens nog meer topmateriaal op dit album zoals het door ukeleleklanken begeleide duet met Renée Sys in “All Gone” en vooral het heerlijke “Soon It’ll Make Us Laugh” waarin voor het refrein een heus koor is komen meezingen.

Aan de singer-songwriterkwaliteiten van Pieter Van Dessel durft inmiddels niemand nog twijfelen. Wars van elke dwingende behoefte om hits te scoren blijft hij topnummers componeren en opnemen waarbij we geen typisch kenmerken van hun Belgische oorsprong kunnen vermoeden en die bovendien toch over een hoog gehalte aan internationaal potentieel bezitten.

(valsam)