WILL SHEFF – NOTHING SPECIAL

Artiest info
Website
facebook
Label: ATO Records

Toen ik de cd “Nothing Special” van de Amerikaanse singer-songwriter Will Sheff voor het schrijven van een recensie in handen kreeg gestopt besloot ik om eens terug te kijken in mijn door de vorige vijf decennia opgebouwde platencollectie. Ik wist namelijk dat Will Sheff sinds hun oprichting in 1998 de zanger, songschrijver en leidende figuur was bij de alt.folk- en indie rockformatie ‘Okkervil River’ uit Austin, Texas. Van die groep zitten er niet minder dan veertien albums in mijn discotheek, te beginnen met hun eerste plaat “Don’t Fall In Love With Everyone You See” uit 2002 en eindigend met hun laatste release “In The Rainbow Rain” van april 2018.

Het hoeft dan ook geen verdere toelichting dat mijn verwachtingen als fan van ‘Okkervil River’ over het eerste soloalbum “Nothing Special” van hun inmiddels 46-jarige frontman Will Sheff torenhoog waren. De aanleiding om deze soloplaat op te nemen was het overlijden van de ‘Okkervil River’-drummer Travis Nelsen wat Will Sheff heeft aangezet tot het componeren van nummers waarin hij zijn verdriet en droefenis over dat verlies in betekenisvolle liedjes heeft omgezet. Daarenboven verhuisde Will Sheff van Austin, Texas naar Los Angeles, Californië waar hij onder indruk kwam van het prachtige natuurschoon aan de westkust en de Stille Oceaan in die uitgestrekte Amerikaanse staat.

Beide gebeurtenissen, zowel de trieste als de aangename en vrolijke, kunnen teruggehoord worden in de acht nummers die Will Sheff voor dit door hemzelf geproducete album “Nothing Special” heeft opgenomen. Daarvoor kreeg hij de instrumentale bijstand van zijn ‘Okkervil River’-leden gitarist Will Graefe en multi-instrumentalist Benjamin Lazar Davis die samen met gitarist-pianist Christian Lee Hutson hier opgevoerd worden onder de naam ‘The Dirty Shitty Dirt Boys’. Maar er zijn ook gastoptredens van drummer Griffin Goldsmith van de formatie ‘Dawes’ en van toetsenist Zac Rae van de groep ‘Death Cab For Cuties’.

Verder krijgt hij vocale ondersteuning voor de albumtitelsong “Nothing Special” van ex-‘Okkervil River’-muzikant Jonathan Meiburg van indie rockband ‘Shearwater’ waar Will Sheff ook bij optreedt, van Eric D. Johnson die tot 2011 acteerde als multi-instrumentalist bij indie rockgroep ‘The Shins’ en hier meezingt op het nummer “The Spiral Season” (zie 1e video) en van de New Yorkse folk- en popzangeres en songschrijfster Cassandra Jenkins die zeer mooi met Will Sheff meezingt op de op de tweede video te beluisteren pianoballad “In The Thick Of It”.

Onze lievelingstrack op deze plaat is echter het melancholische “Like The Last Time”, een nummer dat hij ingetogen begint met de akoestische gitaar omgord maar dat daarna uitgroeit tot een kakafonie van elektrisch distortie-gitaargeweld en dito ‘noisy’ orkestratie. Ook de albumafsluitende song “Evidence” getuigt van absolute klasse. Will Sheff vertelt in dit nummer dat hij vrede heeft leren nemen met de wetenschap dat we moeten bereid zijn om definitief afscheid te nemen van mensen en dingen om daarna verder te kunnen gaan met ons leven.

Of dit soloalbum het officiële overlijden van de groep ‘Okkervil River’ heeft ingeluid zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar dat hun frontman Will Sheff niets heeft ingeboet van zijn kwaliteiten als songschrijver en zanger bewijst hij eens te meer op de acht tracks die hij heeft opgenomen voor “Nothing Special”. Ondanks de zelfrelativerende titel zal zijn werk voor ons toch nog altijd iets heel mooi en speciaal blijven.

(valsam)