NIKKI LANE – DENIM & DIAMONDS

Artiest info
Website
facebook
Label: New West Records

De op de hieraan toegevoegde video’s te beluisteren songs “First High” en “Black Widow” en ook nog “Born Tough” zijn drie singles die in de loop van 2022 reeds vooruitgestuurd werden aan het vierde studioalbum “Denim & Diamonds” van de Amerikaanse countryzangeres en songschrijfster Nikki Lane. Zij debuteerde op plaat in 2011 met het album “Walk Of Shame”, gevolgd door het door Dan Auerbach van ‘The Black Keys’ geproducete album “All Or Nothin’” uit 2014 en het in 2017 op de markt gebrachte “Highway Queen” dat ze met haar lief Jonathan Tyler opnam in een studio nabij Dallas, Texas.

Nikki Lane werd geboren in Greenville, South Carolina en verhuisde in 2006 naar Los Angeles. Daarna verhuisde ze nog twee keer, eerst naar New York City en momenteel resideert ze in Nashville, Tennessee waar ze haar muziek maakt en er daarnaast ook nog haar retrokledingwinkel ‘High Class Hillbilly’ uitbaat. Dat zij een gewaardeerde songschrijfster is mag blijken uit de keuze van singer-songwriter Lana Del Rey om het liedje “Breaking Up Slowly” samen met haar te schrijven en als een duet op te nemen op het vorig jaar uitgebrachte Lana Del Rey-album “Chemtrails Over The Country Club”.

Ook ‘Queens Of The Stone Age’-frontman Josh Homme gelooft rotsvast in het talent van Nikki Lane en hij boodt zich dan ook spontaan aan om haar nieuwste plaat “Denim & Diamonds” met haar op te nemen. Hij schreef samen met haar het nummer “Try Harder” met ‘QOTSA’-toetsenist Dean Fertita op orgel, speelt mee op gitaar, keyboards en steel drum bij enkele tracks en Josh Homme treedt ook op als albumproducer. Andere instrumentalisten in Homme’s ‘Pink Duck Studios’ in Burbank, Californië waren Michael Shuman op basgitaar, Alain Moschulski op akoestische en elektrische gitaar, Matt Pynn op elektrische gitaar en pedal steelgitaar en Carla Azar en Matt Helder op drums. Voor enkele nummers werden er ook strijkers ingezet die hier bespeeld werden door Leah Katz op viool en altviool en Daphne Chen op viool.

Het rauwere ‘QOTSA’-gitaarwerk van Josh Homme met rock- en bluesinvloeden krijgen we op deze plaat te horen in de albumtiteltrack “Denim & Diamonds” en in de nummers “Born Tough” en “Black Widow”. Maar Nikki Lane is ook een geweldige zangeres zoals we hier kunnen horen in de als werk van ‘Mazzy Star’ klinkende prachtige countryballads “Faded” en “Live/Love” en de door akoestische gitaarklanken van Alain Moschulski begeleide slotsong “Chimayo”. Maar ze excelleert evenzo in de countryrocker “Good Enough” en in de catchy softrockers “Try Harder” en “Pass It Down”. Mooie plaat!

(valsam)