RAYLAND BAXTER – IF I WERE A BUTTERFLY

Artiest info
Website
facebook
Label: Japanese Rainbow / ATO Records

William ‘Bucky’ Baxter was een Amerikaanse pedal steelgitarist die in de begeleidingsgroep van Bob Dylan zat tijdens diens ‘Never Ending Tour’ midden jaren ’90 en daarna een prominent lid werd van ‘Steve Earle And The Dukes’. Hij stierf op 65-jarige leeftijd op 25 mei 2020 en hij is de laatste jaren vooral bekend geworden als vader van de alt.country-en Americana-zanger Rayland Baxter uit Nashville, Tennessee.

Die zette zijn eerste stappen in de muziekwereld in 2010 toen hij meezong op de song “Shanghai Cigarettes” van countryzangeres Caitlin Rose. Twee jaar later in 2012 bracht hij zijn debuutalbum “Feathers & Fishhooks” uit en drie jaar daarna brak hij echt door met zijn tweede album “Imaginary Man”. In 2018 volgde dan een derde studioplaat die “Wide Awake” als titel droeg en het jaar daarna verscheen de cd “Good Mmornin” met zeven gecoverde nummers van de in september 2018 op 26-jarige leeftijd na een overdosis drugs in Los Angeles overleden Amerikaanse rapper Mac Miller.

Op 4 november 2022 zal Rayland Baxters’ vierde soloplaat “If I Were A Butterfly” op de markt worden losgelaten, een album met tien nieuwe door hem gecomponeerde songs die allemaal het definitieve afscheid van onlangs overleden vrienden en geliefden als thema hebben. Voor de opname van deze plaat dook Rayland Baxter gedurende meer dan één jaar onder in een tot studio ‘Thunder Sound’ omgevormde oude bandenfabriek tussen de maïsvelden op het platteland van Kentucky.

Daar woonde hij in een schuur waar hij tussen de eekhoorns en vogels in alle rust aan zijn nieuwe nummers kon werken. Toen hij daar buiten kwam voor een wandeling zag hij een vlinder vrij in het rond fladderen en dat werd de inspiratie voor de titeltrack van deze plaat: “If I Were A Butterfly”. En ook de locatie van de bandenfabriek inspireerde hem tot het schrijven van het nummer “Rubberband Man”. Beide songs kunt u beluisteren op de video’s die we aan deze recensie hebben toegevoegd.

Rayland Baxter heeft de tracks die finaal op dit album terecht zijn gekomen opgenomen in diverse studio’s in Kentucky, Californië, Texas, Tennessee en Washington waar hij voor één of meerdere nummers op de steun van een serie topmuzikanten kon rekenen waaronder Shakey Graves, Zac Cockrell van ‘Alabama Shakes’, verschillende leden van de rockband ‘Cage The Elephant’ en Miss Bobbye Jean Hall, de legendarische drumster op vele hits die uitgebracht werden op het ‘Motown’-label.

Ook zijn overleden vader Bucky Baxter speelde op zijn pedal steelgitaar nog mee op twee nummers van deze door Rayland Baxter zelf geproducete plaat. Het eerste nummer op het album is de titeltrack die begint met een oude opname van een zingende vierjarige Rayland en daarna wordt die song aangevuld met de harmony vocals-stemmen van de Canadese zangeres Lennon Stella en van zijn vriendin Sophia Rose. Andere nummers op “If I Were A Butterfly” die ons het meest konden bekoren zijn de als intieme akoestische pianoballads gebrachte songs “Tadpole”, “Violence” en albumafsluiter “My Argentina”, naast het verhalende “Graffiti Street” dat op een zachtjes voortkabbelend ritme wordt gebracht en het melodieus swingende epos “Thunder Sound”, vernoemd naar de opnamestudio van deze plaat.

Rayland Baxter draagt dit vierde soloalbum op aan vier personen: zijn overleden vader Bucky Baxter, zijn in 2018 overleden vriend Billy Swayze, een muzikant wiens ouders de eigenaars waren van de bandenfabriek en Tiger Merritt, de in april 2019 overleden zanger-gitarist van de psychedelische rockformatie ‘Morning Teleportation’ die Billy Swayze sinds 2015 had geholpen met de ombouw van de tot opnamestudio omgebouwde bandenfabriek. De vierde persoon aan wie deze plaat als een eerbetoon werd opgedragen is muzikant Dylan T. Graves uit Franklin, Kentucky. Hij was de jonge beloftevolle leadgitarist op in oktober 2019 uitgebrachte debuutalbum “Out Of The Blue” van de groep ‘Dan Luke And The Raid’. Dylan overleed echter in april 2019 op 21-jarige leeftijd aan de gevolgen van een tragisch werkongeval.

(valsam)