COPPERHEAD COUNTY - HOMEBOUND

Artiest info
Website
facebook

label: Continetal Record Services

 


"footstomping and beer raising tunes”

Copperhead County reken ik een aantal jaren tot mijn favoriete bands. De band uit Nederland blies me met hun debuutalbum "Brothers" (2020) twee jaar geleden compleet van mijn sokken met hun geweldig Southern Rock geluid en weet me nu ook weer te verrassen met hun nieuwe album "Homebound", een net iets anders klinkende, maar zonder uitzondering buitengewoon imponerende plaat. Deze band is een van de weinige bands in Nederland die zich volledig toelegt op Southern Rock. In juni 2019 verscheen de EP "Enjoy the Ride", die zeer positief werd ontvangen, hun een toch wel grote tour opleverde, maar echt opvallen deed Copperhead County tot dusver nog niet. Het album "Brothers" was meteen de grote doorbraak , en hiermee toerde de band door grote delen van Europa, van Duitsland tot Slowakije en van Nederland tot Oostenrijk.

Voor de mix en productie werkt de band samen met de internationaal vermaarde Matt Wallace, bekend van zijn werk voor onder meer Faith No More, R.E.M., Maroon 5 en Blackberry Smoke. Het nieuwe album "Homebound" is dan ook zo’n plaat waarop alles op zijn plek valt. De band laat zich inspireren door bands als Blackberry Smoke, Lynyrd Skynyrd, The Outlaws en The Allman Brothers Band. Bij beluistering van deze nieuwe plaat dringt de vergelijking met de Southern Rock van Blackberry Smoke en Whiskey Myers zich immers het meest nadrukkelijk op. Soms doet hun muziek ook denken aan het vroege werk van Bottle Rockets, maar die haalden de mosterd in de jaren '90 natuurlijk ook voor een belangrijk deel bij het grote Lynyrd Skynyrd. Copperhead County beperkt zich echter niet tot Southern Rock. Een aantal songs op de plaat schuift vanwege de inbreng van de achtergrondzangeressen Marja Boenders en Ashley de Jong, die hoorbaar minder tot uiting komen dan op hun vorig album, meer wat op richting 70s countryrock, toch heeft deze plaat zelfs ook raakvlaken met de toegankelijke 70s rock en klinkt bij vlagen ook opvallend soulvol, maar het blijft steeds een heerlijk portie onvervalste Southern Rock. Bij beluistering van "Homebound" valt direct op dat de plaat geweldig klinkt, wat ongetwijfeld de verdienste is aan de line-up van de band, want naast zanger Corvin Silvester nemen organist Jordy Duitscher, Robert van Voorden (gitaar / dobro), Johan van Dijk (bas) en drummer Alex Stolwijk een belangrijke plaats in op deze plaat en geeft de band net dat beetje extra dat nodig is om zich te kunnen onderscheiden van al die andere bands die zich laten inspireren door de grote rockbands uit de jaren 70.

Het album bevat tien tracks die de luisteraar kennis laten maken met de authentieke ‘Southern Feeling’, en die je tijdens deze herfstdagen met zonovergoten titels als het openende "Sunny" en het afsluitende "Sound of Summer" meteen een zomergevoel geven en je gegarandeerd doen dromen van het zuiden. We horen dan ook vooral heerlijke meeslepende Southern Rock die de luisteraar meeneemt naar de authentieke en kenmerkende sfeer van het zuiden, hetgeen ze duidelijk maken in het tweede nummer "Dreams of The South. In "Quickjaw" en "Solid Ground" (zie video) staat dit zestal in hun teksten even stil bij het alledaagse, uit het leven gegrepen, en horen we de verhalende zang van frontman Corvin Silvester en steeds het uitstekende gitaarwerk van Robert van Voorden, een sound die zich blijft herhalen in de daarop volgende songs. De meeste nummers zijn uptempo, maar als we het heerlijke meeslepende nummer "Tonight We Ride" horen, gebracht met die doorgewinterde zang van Silvester, zijn we meteen onder diepe indruk. Natuurlijk is vernieuwing ver te zoeken in de muziek van Copperhead County, al klinkt de band wel net wat anders dan haar soortgenoten door probleemloos country af te wisselen met meedogenloze riffs. "Homebound" is een echte feelgood plaat, die het beste van de rockmuziek uit de jaren 70 samenbrengt. De songs zijn stuk voor stuk uitstekend, de vocalen zijn prima en iedere track duikt wel wat onverwacht vuurwerk op. Ze weten alvast hoe Southern Rock moet klinken.