DUET-A-RAMA: VOLUME 1 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
 

 

De creativiteit van ‘Atomicat Records’-samensteller Mark Armstrong lijkt wel onuitputtelijk te zijn. Hij heeft voor de zogeheten ‘A-Rama’-albumserie diverse muziekgenres geëxploreerd op basis van overeenkomstige muziekstijlen in de nummers die hij heeft weerhouden voor de verschillende verzamelalbums in deze serie.

Een nieuw item in deze reeks is “Duet-A-Rama” waarop allerlei duetten uit de jaren ’50 en ’60 werden samengebracht op deze 28 nummers bevattende verzamelplaat. De muziekstijlen die we in al deze duetten kunnen horen variëren van rockabilly, bop en jive tot R&B en rock’n’roll. Ook nu weer zijn de meeste vertolkers van deze songs voor de meesten van ons totale onbekenden. Dat kan niet gezegd worden van enkele nummers die hier te horen zijn. Zo hebben we voor de audiovideo’s gekozen voor het alomgekende “La Bamba” dat hier gezongen wordt door de ‘Carlos Brothers’ en de song “The Ins And Outs Of Love” dat vertolkt wordt door het duo ‘Billy & Lillie’.

Wat deze platen van ‘Atomicat Records’ zo interessant maakt is het gegeven dat de samensteller op het cd-hoesje informatie geeft over elk van de geselecteerde duo’s door hun echte namen te vermelden en/of info over hoe, waar en wanneer deze duo’s tot stand zijn gekomen. Ook bij de componisten van de songs vinden we enkele interessante namen terug zoals die van Phil Spector, Lee Hazlewood, Ritchie Valens, Doc Pomus, Mort Shuman en Eddie Cochran.

Dergelijke welgekomen informatie kunnen we zelf dezer dagen niet meer terugvinden op websites of op het Wikipedia-forum. Soms lag een familieband aan de basis van de vorming van het duo maar vaak waren het ook gewoon twee individuele vocalisten die elkaar van haar noch pluim kenden tot ze besloten om samen te gaan zingen en optreden.

Ook het gegeven dat al deze stokoude nummers geremastered werden voor ze op dit album terecht kwamen zorgt ervoor dat de op de cd weergegeven sound na deze upgrade haast de geluidsperfectie benadert zoals de muziekliefhebbers die tegenwoordig verwachten te horen. We besluitend dus maar weer met een stevige pluim op de hoed van Mark Armstrong en het retrolabel ‘Atomicat Records’.

(valsam)