STROLL-A-RAMA – VOLUME 3

Artiest info
Website
facebook
Voor het derde verzamelalbum in de serie ‘Stroll-A-Rama’ daalde ‘Atomicat Records’-samensteller Dee Jay Mark Armstrong nog eens heel diep af in zijn favoriete muziekkelder waar hij zijn enorme collectie van stokoude platen uit de jaren ’40, ’50 en ’60 van de vorige eeuw in die schatkamer heeft gestockeerd. Deze nieuwe zoektocht leverde 30 songs op uit de ‘Golden Years’ tussen 1956 en 1963 met dansbare nummers in rockabilly-, hillbilly-, bluesrock- en ‘doo-wop’-stijl. Trouw aan de filosofie van het succesvolle retroplatenlabel zijn de meeste nummers ook nu weer afkomstig van voor de meeste muziekliefhebbers onbekende vertolkers.

We zijn met betrekking tot deze plaat ook even op zoek gegaan naar wat de definitie van ‘Stroll’ zou kunnen zijn. Eind jaren ’50 werd deze langzame rock’n’roll-dans zeer populair in de Verenigde Staten. Meestal wordt hij in twee lijnen van dansers gedanst met de mannen aan de ene kant en de vrouwen aan de andere kant met de gezichten naar elkaar gericht. Deze dans werd in de jaren ’70 opnieuw populair gemaakt dankzij de succesfilms “American Graffiti” uit 1973 en “Grease” uit 1978. In 1990 werd de gelijkaardige ‘Jitterbug Stroll’ van de ‘Stroll’ afgeleid en in 2010 volgde nog een tweede afgeleide dans met ‘The Charleston Stroll’, een op het charleston-ritme swingende line dance.

Maar we kunnen u wellicht het best laten kennismaken met de dynamische ‘stroll’-dans door u twee van de dertig songs op dit verzamelalbum op de audiovideo’s bij deze recensie aan te bieden. Eerst hoort u “What’s Going On” van Art Neville uit 1959 en daarna brengen we “The Pied Piper” van Billy Williams uit 1957. Voor de overige 28 nummers uit deze plaat verwijzen we u graag naar dit derde album in de unieke reeks “Stroll-A-Rama” van ‘Atomicat Records’.

(valsam)