JIVE-A-RAMA – VOLUME 3

Artiest info
Website
facebook

Voor het derde verzamelalbum in de serie ‘Jive-A-Rama’ daalde ‘Atomicat Records’-samensteller Dee Jay Mark Armstrong nog eens diep af in zijn muziekkelder waar hij zijn enorme collectie van stokoude platen uit de jaren ’40, ’50 en ’60 van de vorige eeuw heeft gestockeerd. Deze zoektocht leverde 30 songs op uit de ‘Golden Years’-periode van 1953 tot 1962 met dansbare nummers in R&B-, rock-, rock’n’roll- en ‘doo wop’-stijl.

Trouw aan de gekende filosofie van het succesvolle retroplatenlabel zijn de meeste nummers ook nu weer afkomstig van voor de meeste muziekliefhebbers onbekende vertolkers. Ook het gegeven dat al deze stokoude nummers geremastered werden voor ze op dit album terecht kwamen zorgt ervoor dat de op de cd weergegeven sound na deze upgrade haast de geluidsperfectie benadert.

We zijn ook even op zoek gegaan naar de definitie van wat de ‘Jive’ eigenlijk is. Het is een populaire Latijns-Amerikaanse dansvorm die ontstaan is uit de ‘jitterbug’, een door rock’n’roll, bebop en swing beïnvloede dans van de Afro-Amerikanen die door de Amerikaanse soldaten naar Europa werd gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ‘jive’ is momenteel nog één van de vijf traditionele latin-dansen bij alle danswedstrijden naast de chachacha, de rumba, de samba en de paso doble.

Om u even te laten proeven van het muziekgenre dat op deze verzamelaar te horen is hebben we twee van de dertig tracks geselecteerd voor de audiovideo’s bij deze recensie: eerst hoort u ‘The Kokomos’ met het nummer “Mama’s Boy” uit 1962 en daarna mag u gerust even meeswingen op het nummer “Rhythm Rock” van ‘Gary Link And The Rock-A-Fellas’ uit 1959. Die vrolijk swingende dansbewegingen zult u trouwens in alle dertig liedjes op dit alweer uitstekende compilatiealbum kunnen terugvinden en als u zelf nog graag eens een ‘danske placeert’ dan zorgen de stokoude nummers op deze plaat voor bijna 70 minuten intens dansplezier voor u en voor uw danspartner.

(valsam)