AD VANDERVEEN – CANDLE TO YOU

Artiest info
Website
facebook
Label: Song Sence Music / Coast To Coast

Wat een geweldige muzikant is de 65-jarige Nederlandse singer-songwriter Ad Vanderveen toch. Al van in de beginjaren ’90 brengt hij als soloartiest zijn folk-, roots- en Americana-composities op een manier die eigenlijk nog altijd ongezien is in onze contreien. We waren intussen de tel een beetje kwijtgeraakt over het aantal albums die Ad tijdens zijn carrière heeft opgenomen en uitgebracht. Zelfs het aantal platen van hem die hier bij ‘Rootstime’ telkens weer op een lovende recensie konden rekenen weten we niet meer exact.

Ad Vanderveen heeft in de loop van zijn carrière ook met een reeks andere artiesten samengewerkt, zowel in zijn groep ‘The O’Neils’ als met o.a. Al Kooper, Al Perkins, Herman Brood, Flaco Jimenez, Eric Andersen, Eliza Gilkyson, de begin 2020 plots overleden David Olney en de nu 75-jarige Britse singer-songwriter Iain Matthews. De meeste van zijn soloalbums werden samen opgenomen met zijn levenspartner Kersten de Ligny als backing en/of harmony vocaliste en de verhalen die hij in zijn nummers blijft vertellen zijn boeiend, divers en verrassend. Dat is nu alweer niet anders op zijn meest recente release “Candle To You” die we hier onder de loep mogen nemen en zo aan u mogen voorstellen.

Op die nieuwe plaat brengt Ad Vanderveen tien nieuwe eigen composities die tot stand zijn gekomen in volle coronapandemietijd na het uitbrengen van zijn laatste album “Release” uit 2021. Bij de beluistering kunnen we ook deze keer niet voorbijgaan aan de treffende gelijkenissen tussen zijn werk en de verhalende folksongs die mensen als Neil Young of Bob Dylan sinds meerdere decennia op hun platen brengen. Ook zijn uitmuntende akoestische gitaarspel valt weer op en hij speelt op enkele songs eveneens op mondharmonica en mandola.

Kersten de Ligny zorgt weer voor subtiele maar wondermooie harmony vocals, terwijl het overige instrumentale werk wordt afgeleverd door Jan Erik Hoeve op pedal steelgitaar, Neil James Morrison op viool, Simon Moore op keyboards en de ritmesectie met Pete Fisher op basgitaar en Michael Kay achter het drumstel. Singer-songwriter Philip Kroonenberg uit Den Haag zingt als gastvocalist mee op het nummer “Over Time”. Op de video’s kunt u meegenieten van twee songs uit deze nieuwe cd van Ad Vanderveen. Eerst is er de albumtiteltrack en liefdesliedje “Candle To You”, door Ad zelf gezien als een muzikaal eerbetoon aan zijn twee net vermelde voorbeelden uit de sixties Neil Young en Bob Dylan. Daarna horen we op de tweede video ook nog het erg mooie liedje “Miss That World”.

In de openingstrack “Do What You Love” maant Ad Vanderveen ons allemaal aan om in ons leven vooral dat te doen wat we graag willen doen en geen kansen aan ons voorbij te laten gaan. “Following The Wind”, “Miss That World” en slotsong “Air Guitar” zijn ‘vintage’-Neil Young ballads en in “Over Time” wordt de instrumentale begeleiding vooral ingekleurd door vioolklanken. Bij het nummer “Last Venture” haalt hij het mondharmonica boven terwijl hij zichzelf op akoestische gitaar begeleidt bij deze folkballad. In “All The Way Thing” wordt die prominente rol overgenomen door de pedal steelgitaar van Jan Erik Hoeve en voor “Window In The Rain” wordt daarbovenop ook nog de mandola bovengehaald. Ad Vanderveen is de ‘Neil Young van de Lage Landen’ en hij verdient het eigenlijk om dat ook in de rest van Europa te zijn want zijn liedjes op dit 31e soloalbum “Candle To You” klinken eigenlijk veel mooier dan de songs die de Canadese troubadour dezer dagen op zijn platen brengt.

(valsam)