ANGELS OF LIGHT – THE ANGELS OF LIGHT SING OTHER PEOPLE (Remastered / Reissued)

Artiest info
Website
 
Label: Young God Records
distr.: PIAS

Wat we zo tegen het jaareinde wel vaker zien gebeuren is het opnieuw uitbrengen van succesalbums uit de beginjaren ’00. Dat gaat dan vaak over platen van bekende artiesten die er destijds een groot verkoopcijfer mee wisten te realiseren. Maar af en toe is er ook wel een plaat bij die ten tijde van zijn eerste release over het hoofd werd gezien door muziekliefhebbers die zich vaak pas veel later aan de fanbasis van de betreffende artiesten hebben toegevoegd.

We denken dat dit laatste het geval was voor het album “The Angels Of Light Sing Other People”, de in maart 2005 uitgebrachte vierde plaat van de Amerikaanse folkgroep ‘Angels Of Light’, een formatie die al in 1998 werd opgericht door de nu 68-jarige Michael Gira, de singer-songwriter en frontman van de ook door hem in 1982 opgerichte experimentele rockgroep ‘Swans’. Met ‘Angels Of Light’ opteerde Michael Gira voor het brengen van sterker door folk- en countrymuziek beïnvloede melodieuze nummers dan bij ‘Swans’ en qua instrumentatie bij de tracks werd de nadruk vooral gelegd op het gebruik van akoestische instrumenten.

Op de nu opnieuw uitgebrachte plaat “The Angels Of Light Sing Other People” werd Michael Gira tijdens de opname bijgestaan door de Amerikaanse experimentele rockgroep ‘Akron/Family’ uit Brooklyn, New York van wie de sound op hun albums ook sterk beïnvloed werd door de folkmuziek. Zij hadden na een lange tournee met ‘Angels Of Light’ doorheen Amerika en Europa in oktober 2005 samen het gedeelde album “Akron/Family & Angels Of Light” uitgebracht op het ‘Young God Records’-label van Michael Gira.

De ‘Akron/Family’-bandleden die op dit album meespeelden waren Seth Olinsky, Miles Seaton, Dana Janssen en Ryan Vanderhoof. De twaalf nummers waarvan de teksten en de muziek allemaal door Michael Gira werden gecomponeerd zorgden in totaal voor drie kwartier muzikaal en artistiek genot. Openingsnummer “Lena’s Song” behoort nu nog steeds tot het beste werk dat hij ooit heeft opgenomen en ook de twee songs die we hier op de bijgaande audiovideo’s hebben meegegeven verdienen 17 jaar na hun opname nog steeds al ons respect. Op de eerste video hoort u het amper 2 minuten durende en van heel wat experimentele klanken voorziene nummer “My Friend Thor”. Bij de tweede video laten we u kennismaken met het knappe melancholische liedje “On The Mountain”. Die song doet ons trouwens met veel plezier nostalgisch terugdenken aan de muziek van de betreurde Robert Fisher en zijn Americana-groep ‘Willard Grant Conspiracy’.

Elk nummer op deze plaat werd van een heel specifiek arrangement en bijpassende instrumentatie voorzien waardoor de totale tracklijst eigenlijk een verzameling van aparte verhalen is geworden. De uitschieters zijn daarbij volgens ons “My Sister Said”, “To Live Through Someone” en “Jackie’s Spine”. Na de release van de albums “The Angels Of Light Sing Other People” en “Akron/Family & Angels Of Light” in 2005 volgde er nog één plaat van ‘Angels Of Light’ met het in 2007 uitgebrachte album “We Are Him” waarop beide groepen voor het laatst nog eens hadden samengewerkt. In 2010 besloot Michael Gira om een revival te lanceren van zijn in 1997 ontbonden groep ‘Swans’ waarmee sindsdien nog vier nieuwe platen werden opgenomen. Enkele leden van ‘Akron/Family’ hebben zich na de opheffing van hun band trouwens als groepsleden aangesloten bij de nieuwe versie van ‘Swans’.

(valsam)