RUTHIE FOSTER – HEALING TIME

Artiest info
Website
facebook
Label: Blue Corn Music

 

“Everyone needs a time to heal in time…”

Ruthie (Cecelia) Foster zingt 25 jaar na haar albumdebuut nog altijd als singer-songwriter haar geliefde blues en soul muziek. Zij werd geboren in 1964 in Gause (TX), in een familie van gospelzangers. Op haar veertiende was ze soliste in het plaatselijke koor. Later verhuisde ze naar Waco (TX), studeerde muziek en geluidstechniek en werd zangeres in een lokale bluesband. Na haar studies en een opleiding helikopter elektronica, ging ze bij de marine en werd ze zangeres bij de marine pop / rock /funk / urban-band, Pride. Na haar diensttijd vertrok ze naar NY waar ze vaak optrad in folk en blues clubs. Atlantic Records ontdekte haar en bood haar een platencontract aan met het idee om haar als popzangeres te lanceren, maar dat lukte niet. In 1993 keerde ze terug naar Texas omdat haar moeder ernstig ziek was en begon ze te werken als cameravrouw en productie-assistente bij een tv station.

In 1997 debuteerde ze met ‘Full Circle’ op het Blue Com Music label. Daarna ging het hard: in 1999 ‘Crossover’, in 2002 ‘Runaway Soul’ en in 2004 het live-album ‘Stages’. Ruthie’s eerste Grammy nominatie voor “Best Blues Album” kreeg zij in 2010, later volgden er nog twee, maar ook negen Blues Awards. Ruthie Foster mixt een breed palet Amerikaanse songvormen, van gospel en blues tot jazz, folk en soul. Ze wordt vaak vergeleken met Bonnie Raitt en Aretha Franklin, maar ook herinnert ze ons de verloochening van Afro-Amerikaanse vrouwelijke muzikanten in het verleden. Ruthie Foster gebruikt knap haar muziek om aan dit empowerment verder te werken en Fitzgerald te eren op de manier die ze verdiende.

Ruthie Foster’s ‘Live @ the Paramount’ is een album dat ze opnam aanvang 2019 in het 105-jaar oude Paramount Theatre in Austin (TX). Daar stond ze als frontdame met een gitarist, toetsenist, bassist en drummer, plus 10 blazers, drie achtergrondzangers en een dirigent. De bigband arrangementen werden geschreven door een alumni van Miles Davis, John Beasley (Miles Davis, Steely Dan, American Idol) en bandleider John Mills. Het zijn bewerkingen van nummers van Sinatra, Ellington, Ella en andere swing-grootheden. Daarnaast namen ze ook enkele favoriete covers en originals van Foster op.

“Geen tijd meer voor verdriet, want ik weet dat een betere morgen schijnt als de zon om me te genezen…”

Voor haar nieuwe (negende) studio album ‘Healing Time’, koos Ruthie niet toevallig deze expliciete titel, die verwijst naar “genezingstijd”, wat we allemaal -zeker nu- kunnen van gebruiken. Met “Soul Searching” opent haar album. Het is een positief nummer waarin ze een gebroken persoonlijke relatie heroverweegt en benadrukt hoe belangrijk het is om positief naar de toekomst te kijken. Duidelijk dat songwriting voor Ruthie ook nu weer belangrijk is. Voor het album werkte ze samen met eerdere medewerkers Gary Nicholson (Buddy Guy, Taj Mahal) en Grace Pettis, maar ook deinbreng van elk lid van haar band was voor haar belangrijk. Het sfeervolle “Lie Your Way to the Truth” is een erg emotioneel nummer, dat warm en ouderwets aanvoelt. Het is een maar al te bekend verhaal over bedrog in de liefde en de behoefte om weg te lopen. Foster laat de illusies voelen in haar zang met een intense melancholie in haar stem. “What Kind of Fool” sluit hier knap bij aan en verlengd het gevoel van ontgoocheling. “I Was Called” is een van de gospel-geïnspireerde nummers op het album. Ruthie weet perfect en inspirerend hoe hier mee om te gaan.  Het gospelkoor dat met haar zingt is zo overtuigend, dat ze je doen geloven. Knap is hoe het nummer overgaat van een gespannen, mineur-toon naar een zelfzekere, majeur-toon, die aanvoelt als bevrijdend. "Al het lawaai en al deze stemmen die nooit iets goeds te zeggen hebben...” zo zingt Ruthie in “Paradise”, een midtempo-nummer dat drijft op een verfrissend swingritme. "Ik ben niet bang om fouten te maken, niet bang om ze allemaal weg te jagen. Dit is het moment om mijn geest te bevrijden…", vervolgt ze, en concludeert ze dan om "de dag terug te nemen…". “Healing Time”, het titelnummer, zit zo wat halverwege de tracklist. Tijd voor een ommekeer, voor wat bemoedigends na wat we de voorbije maanden ondergaan hebben! De boodschap is duidelijk: "Geen tijd meer voor verdriet, want ik weet dat er een betere morgen komt, als de zon schijnt om me te genezen…”. Mooi zijn nummers als “For You” en “Love Is the Answer” die over liefde gaan en je met veel warmte omarmen. ‘Healing Time’ is duidelijk enorm actueel, werkt helend, maar roept ook met “Feels Like Freedom” op tot actie. Het is het meest hoopvolle nummer tot nu toe met een aanstekelijk optimisme. Foster vraagt ​​de luisteraar om met haar mee te gaan op deze reis van hoop: “ben je er nu klaar voor? Ja, ik ben nu klaar voor een verandering die gaat komen. Voeten, laat me nu niet in de steek, want ik ben nu klaar om verder te gaan…”. Earl Smith is te horen op de achtergrondzang. Met “4am” wordt het album afgesloten. Het is een rustig akoestisch nummer (met Foster en Duke Levine op gitaar). De mooie melodie stelt je op je gemak, waardoor je het gevoel krijgt dat alles in orde is. ‘Healing Time’ is een uitstekende gids om er de volgende maanden doorheen te komen.

“With 'Healing Time' Ruthie Foster puts us back in the right direction with a positive feeling…” (ESC, for Rootstime - BE)

Eric Schuurmans

 

 

‘HEALING TIME’: tracklist: 01.Soul Searching – 02. Lie Your Way to the Truth – 03. What Kind of Fool [w/Hadden Sayers & Scottie Mille] – 04. I Was Called – 05. Paradise – 06. Don't Want to Give Up on You – 07. Healing Time – 08. For You – 09. Love Is the Answer [England Dan, John Ford Coley] – 10. Finish – 11. Feels Like Freedom [Adrianne Gonzalez / Joanna Jones] – 12. 4am | Music/Lyrics by: Ruthie Foster, w/ Gary Nicholson, Grace Pettis & the band, or as [noted: 9,11] | Produced by: Daniel Barrett & Mark Howard | Credits: Ruthie Foster: vox, Duke Levine: guitar, Glenn Fukunaga: bass & Guests: Robert Randolph: pedal steel, Sonny Landreth: slide guitar, Earl Smith: b-vox…
Discography RUTHIE FOSTER: Healing Time [2022] | Live @ the Paramount, w/Big Band [2020] | Joy Comes Back [2017] | Promise of a Brand New Day [2014] | Keep It Burning [2012] | Live @ Antones (CD/DVD) [2011] | The Truth According to Ruthie Foster [2009] | The Phenomenal Ruthie Foster [2007] | Stages [2004] | Runaway Soul [2002] | Crossover [1999] | Full Circle [1997] |