THE JAKE LEG JUG BAND – LIVE AT AUDLEY THEATRE (2 CD)

Artiest info
Website
facebook
Label: Green Bullet Record

‘The Jake Leg Jug Band’ is een groep die zijn thuisbasis heeft in Stoke-On-Trent in de Engelse regio van de West Midlands in het graafschap Staffordshire. Bandleider is zanger en contrabassist Duncan Wilcox. Ook de andere leden dragen vocaal bij aan de sound van deze groep: zo is er gitarist Neil Hulse, mondharmonica- en ‘jug’-speler Liam Ward, klarinettist en saxofonist Alex Clarke, banjospeler Warren James en Bryony-Rose op wasbord. Deze laatste heeft onlangs na een vijf jaar durend lidmaatschap en meer dan 100 optredens de groep als permanent lid verlaten maar de andere bandleden hopen dat ze in de toekomst toch nog af en toe zal opduiken om live met hen mee te spelen.

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag heeft ‘The Jake Leg Jug Band’ nu een dubbel livealbum uitgebracht, opgenomen in het ‘Audley Theatre’, een theaterclub in Audley, Staffordshire in Stoke-on-Trent. De vijfentwintig nummers op hun allereerste livealbum werden op het podium gespeeld op 8 januari 2022 en zo ook geregistreerd voor de plaatopname die nu is verschenen. Twee van die tracks laten we u meebeleven op de video’s: eerst het grappige openingnummer van de show “I Can’t Dance (I’ve Got Ants In My Pants)” en daarna hun coverversie van ‘The Hokum Boys’-original “I Had To Give Up Gym”.

Misschien moeten we hier ook nog even uitleggen wat een ‘jug band’ is. Het gaat over een groep rond een ‘jug’-speler, waarbij een ‘jug’ een fles of meestal een wat grotere glazen kruik is. De andere instrumenten die verder in zo’n groep bespeeld worden zijn een mix van conventionele akoestische instrumenten en zelfgemaakte instrumenten zoals wasborden, lepels, castagnetten en zilverpapier op een kam of mondharmonica.

Een ‘jug band’ speelt meestal traditionele muziek in een mengeling van blues, gospel, ragtime en jazz en vaak songs stammend uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Het ontstaan van dergelijke ‘jug bands’ kwam er in het landelijke zuiden van Amerika in de streek rond Louisville, Kentucky, New Orleans, Louisiana en Memphis, Tennessee. Intussen is dit muziekgenre ook verspreid geraakt over de hele wereld en wij hebben hier nu met ‘The Jake Leg Jug Band’ zo’n Engelse muziekgroep.

Deze groep heeft in de voorbije tien jaar zes studioalbums uitgebracht met “Cotton Mouth”, “Next Stop!”, “Everythin’s Jake”, “Break A Leg”, “Fifth Avenue” en “Goodbye Booze: Prohibition 1920-1933”, een plaat die we hier in april 2020 nog van een lovende recensie hebben voorzien. Er was dus meer dan voldoende ammunitie aan songs om deze twee cd’s met live gebrachte nummers te vullen.

De soms cynische en zwarte humor die in songtitels als “Goodbye Booze”, “I Love Me”, “Your Feet’s Too Big” en “Caught Us Doing It” en ook in de liedjesteksten verwerkt worden zijn eveneens typerend voor de nostalgische en knap gearrangeerde sound van deze formatie. Het vakmanschap van de groepsleden als virtuose instrumentalisten zorgt ervoor dat ‘The Jake Leg Jug Band’ nooit zal gaan vervelen tijdens de 103 minuten die dit optreden en dus ook de twee cd’s duren. Integendeel: ‘fun guaranteed’!

(valsam)