COSH BOYS – ROCK IS HERE TO STAY

Artiest info
Website
facebook
Label: Rebel Music Rec. / Rockabilly Records
 

De Engelse term ‘cosh boys’ slaat op een groep mannelijke jongeren uit de vroegere jaren ’50 van vorige eeuw die net na de Tweede Wereldoorlog delinquente brutale jeugdbendes vormden. Ze werden gekenmerkt door het feit dat ze gestyleerde kleding droegen uit het Edwardiaanse tijdperk toen koning Edward VII van 1901 tot 1910 in Engeland aan de macht was. Wij hebben hier echter een album toegestuurd gekregen van een groep uit Helsinki, Finland die zich de ‘Cosh Boys’ noemt en die gevormd wordt door zanger-ritmegitarist Timo Kurunsaari, bassist Timo Kalijärvi, leadgitarist Tomi Peltonen en drummer Jouni Jussila.

Het rockabilly- en rock’n’roll-muziek spelende kwartet trok in 2021 de ‘Dangermen Studio’ in om een twaalf tracks tellende nieuwe plaat op te nemen die de titel “Rock Is Here To Stay” kreeg naar de songtitel van het nummer uit de in 2012 uitgebrachte plaat “Rare Mod 4” van de Britse Mod-band ‘The All Night Workers’. Het gelijknamige album van de ‘Cosh Boys’ bevat enkele covers naast een meerderheid van acht nieuwe composities van songschrijver Gray Curtis zoals “Crest Of The Hill”, “Don’t Wanna See You Cry” en “Frankenstein’s Daughter” en het door leadgitarist Tomi Peltonen gecomponeerde instrumentaaltje “Canyon Ride” in een uit de jaren ’60 afkomstig lijkende rock’n’roll-stijl. De ‘Cosh Boys” brengen met de nummers “Lonely Cherokee” en “Hidden Fear” twee ‘Shadows’-achtige instrumentale gitaartracks die ook al gecomponeerd werden door Gray Curtis.

De vier door deze band gecoverde liedjes zijn “I Want To Do It” van Bobby Comstock uit 1962, “Baby Baby” van Arthur Alexander uit 1963, “I’m A Hog For You Baby” geschreven door het componistenduo Jerry Leiber en Mike Stoller en voor het eerst uitgebracht in 1959 door de groep ‘The Coasters’ en “Shake”, de titelsong van het laatste studioalbum van Sam Cooke dat in 1964 op de markt kwam, amper tien dagen na zijn dood op 11 november.

Tot overmaat van vreugde krijgen we op deze cd ook nog eens zes extra bonus tracks aangeboden door de ‘Cosh Boys’ waaronder coverversies van “Be-Bop-A-Lula” van Gene Vincent uit 1956, “Here Comes That Train” van ‘Eddie Bond & The Jordanaires’ uit 1959, “Blue Blue Day” van Don Gibson uit 1958 en “All I Can Do Is Cry” van Wayne Walker uit 1956. “Rock Is Here To Stay” van deze Finse ‘Cosh Boys’ is wat ons betreft een heerlijk nostalgisch terugblikkende rock’n’roll-plaat die anno 2022 nog helemaal op zijn plaats lijkt te zijn om de nieuwe generatie van jonge muziekliefhebbers te laten kennismaken met de swingende muziek waar hun ouders vroeger naar luisterden en op dansten.

(valsam)