BAD DADDY – IT’S A MADMAD BAD DAD WORLD

Artiest info
Website
facebook

 

“Feel good, soul-filled tunes that groove and move…”

In 2005 formeerde zanger/gitarist Paul Waring “toevallig” een band, The Bad Daddys. In 2008 debuteerden ze met een titelloos album. Kan je Paul Waring aka Bad Daddy per definitie een “mad bad boy” noemen? Zijn muzikale perspectief strekt zich geografisch van Chicago tot de kust van Maine, waar hij ook een gevierd bootontwerper is. Zijn stijl is een gruizige, knapperige compressie van klassieke blues en luchtige, plakkerige rootsrock. Sinds 2010 hing Waring vaak rond in blues clubs in Chicago waar hij met een meisje uit Chicago begon te daten. Tijdens uitstapjes naar de stad nam hij zijn gitaar mee en speelde hij blues jamavonden in Buddy Guy's Legends en Rosa's Lounge. Andere avonden hing hij in clubs als BLUES en genoot gewoon van de muziek. Waring trouwde in 2014 met dat meisje uit Chicago, hetzelfde jaar ontmoette hij Galanis tijdens een pauze op een dinsdag bij Rosa's, waar de gitarist een residentie heeft. De twee raakten bevriend en Waring vroeg Galanis om zijn eerste album te remasteren. Galanis zou ook helpen bij het mixen en masteren van “Beautiful Thing”, een nummer dat Waring en andere muzikanten uit Maine produceerden ter ere van een vriend die aan kanker was overleden.

Paul Waring’s titelloos 2008-album was een elektrische blues album dat een eerbetoon bracht en de mogelijkheden verkende, die vaak door de traditie worden afgewezen. Door het verleggen van de grenzen van het geluid van blues/rock muziek, poogden The Bad Daddys om er hun eigen blues van te maken. Paul Waring (zang, gitaar) en Al Strong lead gitaar) keerden daarvoor terug van “the crossroads” om het album met rijke en fluweelzachte gitaartexturen en kenmerkende zang af te leveren. Ze deden dit  samen met bassist Jimmy Klemenz en drummer Scott Mills.

Bad Daddy’s typische geluid zit opnieuw verankerd in zijn tweede studio album, ‘It's a Mad Mad Mad Dad World’ dat je kan omschrijven als “een hedendaagse cocktail van feelgood muziek en soulvolle deuntjes, die grooven en bewegen…”. Het nieuwe brouwsel nam Waring een jaar geleden in Chicago op in de JoyRide Studio in Chicago én deels in Studio 3036 van zijn vriend Pete Galanis (ritme & lead gitaar) met drummer Jason “JROC” Edwards, bassist Ari Seder (de vervanger van Klemenz, die de band had verlaten) & toetsenist Elton Jan (Hammond orgel). Op twee na, zijn alle songs originele Waring songs, geschreven met het gevoel dat het hoogtijd was om deze gekke wereld te verbeteren. Waring vond “dat het tijd was om iets positiefs te creëren…”. De opvallende albumhoes van Chicago's eigen Kate Moss is geïnspireerd op de klassieke film van de legendarische Saul Bass.

“"Het proces van het maken van deze plaat was deels voodoo en deels experimenteren, maar precies wat ik had gehoopt: een eerlijke samenwerking. Ik heb het gevoel dat deze nummers een weerspiegeling zijn van mijn ziel en dat mijn boodschap is vastgelegd in elk van deze nummers…" (P. Waring)

‘It’s a Mad Mad Bad Dad World’ is het verhaal van één man over liefde en verdriet, dat spreekt over een bredere menselijke situatie: de pijn en vreugde die het vertellen van blues verhalen definiëren. Waring’s stem creëert een moderne blues-soundscape die spreekt tot deze gekke, gekke tijden. “Blue On You” schreef Waring in 2016 nadat hij hoorde dat een vriend en voormalig bandlid zelfmoord had gepleegd. Andere nummers, zoals “These Times” en “Trip on Your Love” zijn recentere creaties. De oudste nummers op het nieuwe album, zoals de opener “Blues at Home” en “Just My Luck” dateren uit 2015. “Left Me with the Blues” is als een van de twee covers een ummer van Tony ”T-Bone” Nedik en “WhereYou Been So Long”, de afsluiter van Mighty Sam McClain. “Pork Pie Hat”, “The Blues I Can Use” en “This Mother’s a Miracle” maken de tracklist hier volledig.

“'It's a Mad Mad Bad Dad World' is a reflection of Paul Waring aka Bad Daddy's soul and his message is expressed in every song…” (ESC, for Rootstime - BE)

Eric Schuurmans

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: BAD DADDY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘IT’S A MAD MAD BAD DAD WORLD’: tracklist: 01. Blues at Home – 02. Just My Luck – 03. Left Me with the Blues [Tony ”T-Bone” Nedik] – 04. Blue On You – 05. Pork Pie Hat – 06. The Blues I Can Use – 07. These Times – 08.This Mother’s a Miracle – 09. Trip on Your Love - 10. WhereYou Been So Long [Mighty Sam McClain] | Music/Lyrics by: Paul Waring, or as [noted: 3,10] | Produced by: Paul Waring & Pete Galanis | Credits: Paul Waring: vocs, rhythm + lead guitars / Pete Galanis: rhythm + lead guitars / Jason “Jroc” Edwards: drums / Ari Seder: bass / Elton Jan: Hammond Organ / Bvs: Andrea Miologos & Bree Gordon (5-7)

Discography BAD DADDY: It’s a Mad Mad Bad Dad World [2022] | Beautiful Thing, feat. TheTukabuks (single) [2020] | The Bad Boys [2008] |