ZED MITCHELL – HA, HA, HA, HA…

Artiest info
Website
facebook
Label: Croatia Records

 

“The world needs definitely help…”

De Joegoslaaf Zlatko Manojlovic aka Zed Mitchell is al decennia lang bandleider, zanger, gitarist en componist. In zijn thuisland is hij vooral bekend als de oprichter van de progressieve rockband Dah en van een van de eerste heavy metal bands, Gordi. In 1970 werd hij in Belgrado beroepsmuzikant en in 1974 verscheen bij Polydor Europe zijn single “Shoshana”, die Zed met zijn band Land opnam. Door het succes van de single mocht hij openen voor bands als Focus, Deep Purple en Ian Gillan Band. In 1988 trok hij naar Duitsland om er in München te gaan werken in de Arco Studios. Daar werkte hij samen met producer Malcolm Luker en filmcomponist Nick Glennie-Smith, de rechterhand van tweevoudig Oscar winnaar Hans Zimmer. In die periode was Zed ook studiomuzikant en werkte zo samen met Eros Ramazotti, Natalie Cole en Udo Lindenberg. Van de cd 'Pop Goes Classic Vol. 5' van het bekende Munich Symphonic Sound Orchestra werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Al het akoestisch en elektrisch gitaarwerk op dat album is van Zed Mitchell. Met zijn band speelde hij in het voorprogramma van Joe Cocker (1993), Santana (1993) en B.B. King, tijdens diens laatste tournee in Duitsland 2006. Zijn zoon Todor Manojlovic is ook een echte gitaarvirtuoos. Hij speelde zo’n 10 jaar samen met zijn vader in diens band.

Tussen 2007 en nu bracht Zed Mitchell Al negen studio en één live album uit. Eind 2020 verscheen 'Route 69', zijn achtste studio album met daarop twaalf nieuwe originele nummers, waarvan de bekende muziekpromotor en radiostem Pete Feenstra voor vier songs de teksten schreef. Het album werd opgenomen in Düsseldorf met Zed als producer. De band bestond verder uit zoon Todor Manojlovic op gitaar, David Haynes op drums, Sascha Kuhn op keys & Max Schurakowski op sax. ‘Ha, Ha, Ha, Ha…’ is de alles weglachende titel van de opvolger. In Krefeld in de K22 studio’s gebeurden de opnames. Naast Zed en zijn zoon Todor (zang, gitaar), stonden ook nog drummers David Haynes & Konrad Matheus, bassist Lukas Kaminski en toetsenist Gregory McCoy met hen in de studio.

Het nieuwe album beschrijft de wereldsituatie en is een soort van kritiek op de samenleving, maar ook op de politiek en de media en een reactie, tegen alles wat op de markt wordt gebracht en waar we ons aan vastklampen. Het album is echter niet alleen kritisch, maar staat ook bol van liefdesteksten. De basis van alle nummers is natuurlijk de gitaar, zowel door de riffs als door de prima solopartijen, waarmee Zed Mitchell zijn status nog maar eens bevestigt. Openen doet Zed rustig met de titelsong waarin hij al honend kritisch zijn beklag doet. “Savona” helpt je het verdriet te vergeten, de “Last Train” brengt je naar nergens en ook in “Why” wordt er de vraag gesteld hoe het verder moet. Heel etherisch opent “Perfect Love” daarna, om dan verder te zweven op mooie akkoorden terwijl Zed’s woorden het mooie van de liefde verwoorden. De wah-wah’s in de intro van “I’m Ready” verraden de gedrevenheid om voluit de nacht in te gaan, terwijl “Don’t Believe” en “There’s No Place to Hide” ons opnieuw waarschuwen voor de gevaren, het artificiële en de leugens. “The Day Will Come” en “Blue Is Always Blues” klinken op het einde geruststellend en vooral hoopvol.

“A self-willed Zed Mitchell warns us with a cynical laugh about the threats on 'Ha, Ha, Ha, Ha…'…” (ESC, for Rootstime - BE)

Eric Schuurmans

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: ZED MITCHELL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘HA, HA, HA, HA…’: tracklist: 01. Ha, Ha, Ha, Ha… - 02. Savona – 03. Last Train – 04. Why – 05. Perfect Love – 06. I’m Ready – 07. Don’t Believe – 08. A Lover or a Friend [Pete Feenstra] – 09.Henrietta – 10. There’s No Place to Hide – 11. Blue Is Always Blues – 12. The Day Will Come | Music/Lyrics by: Zed Michell, w/ or as [noted] | Producer:Zed Michell | Credits: All guitars & keys: Zed Mitchell & Todor Manojlovic: / All vox: Zed Mitchell / Drums (6,7): David Haynes, Konrad Matheus / Bass (6,7): Lukas Kaminski / Keys (7): Gregory McCoy

Discography ZED MITCHELL: Ha, Ha, Ha, Ha… [2022] | Route 69 [2021] | Blues for You [2019] | WOW [2018] | Winter in Amsterdam [2017] | Springtime in Paris [2017] |  Zed Mitchell Band – Live [2015] | Autumn in Berlin [2013] | Game is on [2011] | Summer in LA [2010] | Springtime in Paris [2007] |