ALICE BOMAN – THE SPACE BETWEEN

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS

De 35-jarige Alice Boman is een Zweedse singer-songwriter en pianiste uit Malmö die na het uitbrengen van enkele EP’s pas in 2020 overging tot de release van haar eerste volwaardige studioalbum “Dream On”, een popplaat die het voornamelijk in eigen land vrij goed gedaan heeft. Nu komt deze muzikante met een tweede album waarmee ze mikt op internationaal succes. “The Space Between” is een plaat waarop ze tien songs heeft gebundeld die ze meestal samen heeft gecomponeerd met de Zweedse albumproducer Patrik Berger die voorheen samenwerkte met o.a. Robyn, Santigold en Lana Del Rey, maar onlangs ook heeft bijgedragen aan nieuwe albums van Sigrid en zelfs de Duitse rockartiest Peter Maffay (ja die van ‘Du’).

Eén van de meest opvallende liedjes op “The Space Between” is het op de eerste video te beluisteren nummer “Feels Like A Dream” dat Alice Boman in een duet zingt met de 41-jarige Amerikaanse indie pop- en rockzanger ‘Perfume Genius’ aka Michael Hadreas die ook meeschreef aan de tekst voor deze song. Wij kwamen ook nog behoorlijk onder de indruk van het nummer “Where To Put The Pain” dat u hier op de tweede video kunt horen.

De meeste tracks op deze plaat zijn vrij sober gehouden qua instrumentatie die dan ook vaak enkel gespeeld wordt door Patrik Berger (gitaar, piano, bas en drums) weliswaar aangevuld met op piano gespeelde muziek door Alice Boman zelf. Enkel bij de song “Soon” komen er blazers aan te pas in een arrangement van Ben Babbitt en de twee songs “On And On” en “Space” laten Ellen Pettersson in de begeleiding meespelen op bugel. Alice Boman’s zachtjes fluisterende stem past perfect bij nummers in een dergelijke sobere instrumentatie.

In de op pianoklanken gebrachte albumopener “Honey” laat ze aan haar geliefde weten dat ze bereid is om zich volledig over te geven aan hun openbloeiende relatie, maar dat ze daar nog wat extra tijd voor nodig lijkt te hebben vooraleer ze zich volledig aan hem kan overgeven. In het nummer “Maybe” moet ze echter vaststellen dat die liefdesbeleving niet helemaal wederzijds is. Maar in de volgende melancholische song “What Happens To The Heart” concludeert Alice Boman dat ze niet veel meer kan doen dan te aanvaarden wat er allemaal met haar hart aan het gebeuren is.

Alle nummers op “The Space Between” gaan over de liefde, zij het niet altijd over de fijne kant ervan want ook hartenpijn en relatieproblematiek komen aan bod in songs als “Soon”, “In Circles” en het op een repetitief uptemporitme gebrachte “Where To Put The Pain”. De angsten die ze ervaart voor een negatieve afloop van haar relatie worden op indringende wijze bezongen in het sobere maar beklijvende albumafsluitende nummer “Space”. Het hele album wordt in lo-fi modus gebracht en kan daarom misschien best beluisterd worden in de duistere uurtjes van deze sombere winteravonden.

(valsam)