THE NORTH STAR BAND – THEN & NOW

Artiest info
Website
facebook
Info: Hemifran

Midden jaren ’70 werd in Washington D.C. een nieuwe folk- en countrygroep boven het doopvont gehouden en die kreeg daarbij de naam ‘The North Star Band’. De groepsleden hadden tot 1975 ook al samen opgetreden onder de toch wat moeilijk te onthouden naam ‘Big Buck’s Flea Bitten Dog Band’. In een periode dat punkmuziek, rock’n’roll en disco de hitlijsten bevolkte kwamen de vijf heren van ‘The North Star Band’ met countrymuziek op de proppen en ze konden zo bijna elke dag ergens in Amerika optreden. De band bestond toen uit leadzanger, gitarist en songschrijver Al Johnson, pianist Lou Hager, bassist David Watt Besley, elektrisch gitarist en pedal steel-speler Jay Jessup en drummer Paul Goldstein. Ze namen twee vinylplaten op tot ze in 1982 samen besloten om de groep te ontbinden en zich op een familiaal leven te storten.

Maar zoals zo vaak blijven de echte muzikanten de microbe van het maken en spelen van muziek altijd ergens in het lijf behouden. Dus werd bijna veertig jaar later in 2019 samen besloten om een reünieconcert te geven in Arlington, Virginia om daarna opnieuw de studio in te trekken voor het opnemen van een nieuwe plaat van ‘The North Star Band’, zijnde de dubbelaar “Then & Now” die we hier onder de loep nemen. Het originele vijftal uit de seventies en eighties werd uitgebreid tot zeven muzikanten door de toevoeging van zanger, bassist en accordeonspeler Jim Robeson en akoestisch en elektrisch gitarist Gantt Kushner.

Met vijf songschrijvers in de groep is de inspiratiebron voor nieuwe nummers haast onuitputtelijk en dat merken we op de tracklijst van “Then & Now” want ze komen allemaal één of meerdere keren aan bod om een nummer af te leveren. Dit dubbelalbum bestaat uit twee delen met op de eerste cd het al in 1982 opgenomen maar nooit uitgebrachte derde album “Then” van de groep met tien liedjes die veertig jaar geleden werden gecomponeerd. Op de eerste audiovideo hoort u het nummer “Lonesome Losers”, de openingstrack uit die plaat.

De tweede cd “Now” verzamelt ook tien liedjes die pas heel recent tot stand zijn gekomen en op enthousiaste wijze door ‘The North Star Band’ anno 2022 in de studio werden opgenomen en als enige constante hadden dat de tijdloze sound van de groep al die jaren nauwelijks veranderd is. Van dit nieuwe album kozen we voor het nummer “Climb That Wall” dat op de tweede audiovideo te horen is. De wedergeboorte van deze country-muzikanten die nu allemaal rond de 70 jaar oud zijn is daarmee een feit geworden en we denken dat ze opnieuw vertrokken zijn voor een aantal jaartjes speelplezier en leuke concerten voor het countryminnende publiek dat hen weer met open armen heeft ontvangen.

(valsam)
“40 years after its orginal recording, the American folk- and country group ‘The North Star Band’ is presenting their never released third record ‘Then’. And since they have recently reunited, they are adding a second album called ‘Now’ with ten brand new country songs that have been composed by five band members.“ – www.rootstime.be