HARVEY VALDES – NOVARE (J.S. BACH LUTE WORKS ON ELECTRIC GUITAR)

Artiest info
Website
facebook
Label: Destiny Records Music

In mijn toch al vrij lange carrière als recensent van cd’s voor ‘Rootstime’ heb ik tot op heden nog nooit een album met klassieke muziek besproken. Maar daar komt vandaag verandering in want we gaan het hier hebben over de “Lute Suite in C Minor, BWV 997”, een compositie die geschreven werd door de Duitse barokcomponist Johann Sebastian Bach ergens tussen 1708 en 1717. Het uit zes bewegingen bestaande werk werd indertijd door hem gecomponeerd om gespeeld te worden op luit of op klavecimbel.

Dat gaan we hier echter niet op u loslaten, maar wel de moderne versie van het klassieke muziekstuk dat hier door de in Brooklyn, New York wonende Harvey Valdes op elektrische gitaar wordt gespeeld. Valdes is een muzikant met een ‘Bachelor Of Fine Arts’-diploma van ‘The New School For Jazz & Contemporary Music’ in New York. Hij heeft zich voor zijn professionele carrière toegelegd op interpretaties van universele en tijdloze Bach-composities en hij speelt ook regelmatig Balkan-geïnspireerde gitaarmuziek voor geïmproviseerde filmscores.

Op de video bij dit verhaal hoort u Harvey Valdes op zijn gitaar aan het werk in de “Prelude” van de “Lute Suite In C Minor, BWV 997”. Op dit album “Novare” staan er verder nog negen andere interpretaties van werken van Johann Sebastian Bach. Gitarist Andy Summers van ‘The Police’ is een grote fan van zijn werk en looft zijn virtuositeit op elektrische gitaar in gesprekken met de vakpers. Ook andere gitaristen die actief zijn in het klassieke of meer experimentele genre kijken bewonderend op naar de manier van spelen van Harvey Valdes.

Met het album “Novare: J.S. Bach Lute Works On Electric Guitar” brengt Harvey Valdes het werk dat Bach componeerde voor luit naar de 21e eeuw door de aloude compositie op het moderne instrument van een elektrische gitaar te spelen. Dezer dagen zou dergelijke muziek onder de noemer ‘jazz’ worden geklasseerd. Misschien wekt dit rustgevende album bij de jongere generatie wel interesse en nieuwsgierigheid op om te gaan grasduinen in de klassieke muziekgeschiedenis en haar toenmalige legendarische componisten.

(valsam)