PETE MANCINI – KILLING THE OLD WAYS

Artiest info
Website
facebook
Label: Paradiddle Records
distr.: Sonic RendezVous

Onze trouwe lezers hebben wellicht eerder al gehoord van Pete Mancini want hij was jarenlang de zingende songschrijver van de rockgroep ‘Butchers Blind’ uit Long Island, New York. Van die band hebben wij in het verleden recensies op deze website geplaatst van hun albums “Play For The Films” uit 2011 en “Destination Blues” uit 2013 en er was ook nog wat aandacht voor de EP “Thursday Girl” die eind 2014 op de platenmarkt verscheen.

In 2017 bracht Pete Mancini zijn eerste soloalbum “Foothill Freeway” uit waarin hij nog wat meer in de richting van de Americana-sound ging opereren. De opvolger van die debuutplaat als soloartiest kwam er in 2019 in de vorm van het album “Flying First Class” waarmee hij echt doorbrak in de Verenigde Staten. Nu is er met het tien songs tellende album “Killing The Old Ways” alweer een nieuwe plaat van deze singer-songwriter klaargestoomd die begin april officieel op de markt werd gebracht.

De twee producers van deze derde soloplaat zijn bassist en co-componist Matt Patton van de Southern rockgroep ‘Drive-By Truckers’ uit Athens, Georgia en drummer Bronson Tew uit Portland, Oregon. Daarnaast componeerden Travis McKeveny en Matthew Grimm ook met Pete Mancini mee aan enkele songs. De andere instrumentalisten waren Horace Willis op gitaar, Jamison Hollister op pedal steel, fiddle en elektrische gitaar en toetsenist Jay Gonzalez van ‘Drive-By Truckers’ op Hammondorgel en synthesizer, terwijl de 22-jarige zangeres Schaefer Llana uit Cleveland, Mississippi voor de harmony vocals zorgde.

De nummers op “Killing The Old Ways” vertonen veel typische kenmerken van pure nostalgie met melancholische teksten en melodieuze muziek en ook de invloeden van de Americana-sound van zijn vroegere band ‘Butchers Blind’ zijn nog altijd waarneembaar in enkele liedjes. Luister in dit verband maar even naar de twee nummers op de bijgevoegde video’s: eerst krijgt u de single “Old Television” en daarna een live gebrachte uitvoering van de song “Patchwork”.

Wij genoten op deze plaat verder ook nog van de titeltrack “Killing The Old Ways”, de Dylaneske ballad “Don’t Ask (If You Don’t Want To Know)”, het heerlijk voortkabbelende “Madison Avenue Blues”, het als een nummer van ‘Drive-By Truckers’ klinkende alt.rocknummer “Horse & Sparrow” en de albumafsluitende bluesballad “Flyover States”. De soms aan ‘Wilco’-frontman Jeff Tweedy herinnerende stem van Pete Mancini zorgt ervoor dat dit nieuwe album volgens ons een prominente plaats verdient in de categorie ‘Betere Southern Rock en Americana’-platen van 2022.

(valsam)