SAY ZUZU – HERE AGAIN: A RETROSPECTIVE 1994-2002

Artiest info
Website
facebook
Label: Strolling Bones Records / V2

“Here Again: A Retrospective 1994-2002” is de titel van een soort ‘Greatest Hits’-compilatiealbum van de Amerikaanse alt.country- en rootsrockformatie ‘Say ZuZu’ uit Newmarket, New Hampshire. Deze band werd in 1992 opgericht door de broers Jon en James Nolan die samen met hun goede vriend Cliff Murphy eigen nummers op plaat wilden opnemen en uitbrengen. Ze vonden hun inspiratie in platen van de alt.countryband ‘Uncle Tupelo’ en in het album “Zuma” van Neil Young. Het grote commerciële succes is echter al die tijd uitgebleven, maar als we luisteren naar de twaalf nummers die ze op deze verzamelplaat hebben verenigd, dan vinden we toch dat dit niet helemaal terecht zo verlopen is.

We horen catchy songs waarin Jon Nolan en Cliff Murphy de lead vocals en het gitaarwerk bij deze door hen gecomponeerde songs voor hun rekening nemen, terwijl James Nolan de basgitaar op deze nummers hanteert en het drumwerk werd verzorgd door Steve Ruhm. Toen die samen met James Nolan de groep verliet werden ze vervangen door bassist Jon Pistey en drummer Tim Nylander die hier op drie nummers meespelen: “You Don’t Know Me”, “Doldrums” en “Good Girl”.

Gastdrummer Mark Wentworth speelt daarnaast op de twee tracks “Better Days” en “Highway Signs”. Andere gastinstrumentalisten zijn Dan Dugmore op pedal steel en lap steel en Spencer Albee op Hammond B3-orgel bij de song “Pennsylvania” die u op de tweede video in een live-uitvoering kunt beluisteren. Ook de eerste video is trouwens een ‘live in de studio’-opname van het nummer “You Don’t Know Me”, de knappe begintrack van deze plaat.

Zoals de albumtitel laat vermoeden blikt ‘Say ZuZu’ hier terug op hun muzikale carrière van 1994 tot 2002. In die tijdspanne heeft de groep vijf albums uitgebracht met “Say ZuZu” in 1994, “Highway Signs & Driving Songs” in 1995, “Take These Turns” in 1996, hun meest succesvolle album “Bull” in 1998 en de laatste plaat “Every Mile” in 2001. Uit elk album werden één of twee songs weerhouden voor deze verzamelaar. Vooral in de nummers “Better Days”, “Here Again”, “Colorado” en “Good Girl” horen we de muzikale invloeden van Neil Young terug en de ‘Uncle Tupelo’-invloeden zitten het meest nadrukkelijk in de tracks “Pennsylvania”, “Government Job” en “Doldrums”.

In 2003 besloot de groep om er mee op te houden. Maar in 2021 kwamen ze opnieuw samen voor een reünieconcert en meteen werd er ook een nieuw platencontract afgesloten met het ‘Strolling Bones Records’-label dat verantwoordelijk is voor de uitgave van deze compilatieplaat “Here Again: A Retrospective 1994-2002”. Het heel goede nieuws is dat ‘Say ZuZu’ dezer dagen opnieuw de studio is ingedoken om een plaat met allemaal nieuwe nummers op te nemen. De vermoedelijke releasedatum van dat nieuwe album zal ergens eind 2022 begin 2023 te vinden zijn. U zult er ten gepaste tijde alles over vernemen via dit vertrouwde ‘Rootstime’-kanaal, dat is wat wij u hier plechtig willen beloven.

(valsam)