PINK MOUNTAINTOPS – PEACOCK POOLS

Artiest info
Website
facebook
Label: ATO Records

Het was in 2003 toen we voor het eerst kennismaakten met de Canadese formatie ‘Pink Mountaintops’ uit Vancouver, een groep die opgericht werd door frontman en songschrijver Stephen McBean die sinds 2004 ook de rol van frontman voor zijn rekening neemt bij de Canadese rockformatie ‘Black Mountain’. Vier studioalbums staan er op hun conto met het titelloze “Pink Mountaintops” als debuutplaat in 2004, gevolgd door “Axis Of Evol” uit 2006, “Outside Love” uit 2009 en “Get Back” uit 2014.

Acht jaar na die laatste release komt er nu een nieuw album van ‘Pink Mountaintops’. Stephen McBean componeerde twaalf nummers voor de plaat die “Peacock Pools” als titel kreeg. Voor de opname van die songs kreeg hij in de studio hulp van een serie bevriende instrumentalisten waaronder bassist Steven McDonald (van ‘Redd Kross’), drummer Dale Crover (van ‘Melvins’), zangeres Emily Rose Epstein (Ty Segall, ‘Emily Rose & The Rounders’), pianist Joshua Wells (‘Destroyer’, ‘Black Mountain’), violiste Laena Myers-Ionita (‘Feels’, ‘Death Valley Girls’), percussionist Ryan Jewell (Ryley Walker, Steve Gunn), toetsenist Jeremy Schmidt (‘Black Mountain’, ‘Sinoia Caves’), gitarist Steven McDonald en percussionist Richard Gowan.

Stephen McBean aka ‘Pink Mountaintops’ brengt de twaalf songs in een alt.country- en indie rockstijl die al meteen stevig rockt in het eerste nummer “Nervous Breakdown”, een cover van de song uit 1979 van de Amerikaanse hardcore punkgroep ‘Black Flag’. Gerockt wordt er ook stevig op de eerste single uit dit album: “Lights Of The City”. Beide songs kunt u op de video’s bij deze recensie beluisteren. Maar er worden ook wel ietwat rustigere oorden opgezocht voor een nummer als “Nikki Go Sudden” dat een eerbetoon is aan de op 49-jarige leeftijd overleden Nikki Sudden, de frontman van de postpunkgroep ‘Swell Maps’. Ook bij de songs “You Still Around?” en “Lady Inverted Cross” blijft het tempo behoorlijk goed onder controle.

De synthesizer wordt echter tussentijds bovengehaald voor elektropopsongs “Blazing Eye” en “Shake The Dust”. Verder vinden we de amper twee minuten durende poppy song “Miss Sundown” ook wel leuk en de rustigste ballad “The Walk - Song For Amy” aan het absolute einde van deze plaat verkiezen we als ons favoriete nummer uit het album “Peacock Pools” van ‘Pink Mountaintops’. Ter informatie: de albumtitel refereert naar de grote hoeveelheid wilde pauwen die het stadje Arcadia in de San Gabriel Valley in het noordoosten van Los Angeles bevolken. Dat is trouwens de meest recente nieuwe thuishaven van Stephen McBean.

(valsam)