JACK BROADBENT – RIDE

Artiest info
Website
facebook - spotify
label: Creature Records / Crows Feet Records

 

“On a roadtrip with Jack Broadbent…”

Met ‘Ride’ brengt de 33-jarige Britse singer/songwriter, gitarist Jack Broadbent al zijn zesde album uit. Het is pas het eerste dat op mijn tafel belandt. Broadbent groeide op op het platteland van Lincolnshire. Zijn vader Mick (hij speelt bas op het album), was een gevestigde muzikant, die o.a. met Bram Tchaikovsky speelde. Jack drumde als tiener in de bands van zijn vader. In die tijd werd hij aangetrokken door gitaar en geïnteresseerd in het schrijven van liedjes. Jack was eerst straatmuzikant en verraste het publiek met geïmproviseerde stukken. Jack Broadbent stond ondertussen in Glastonbury op het podium, in 2016 op het Montreux Jazz Festival en in 2018 op het Rochester Jazz Festival. Het Montreux Jazz Festival kondigde hem aan als "de nieuwe meester van de slide-gitaar….".

“There seems to be an interesting dichotomy between what I write while I’m touring and what I write when I’m able to sit and think. I think what the album speaks to is that juxtaposition between the ride and the time spent parked up. It all ties into the journey of the artist…”

‘Ridse’ werd live opgenomen met co-producer Mark Gibson in een kleine thuisstudio in Quebec, Canada. Vervolgens werden de opnames naar het VK gestuurd, waar de baslijnen werden toegevoegd. Het mixen en masteren gebeurde ook in Quebec. Op ‘Ride’ kan je ontdekken, wat Broadbent noemt,  "waar je naartoe gaat en herkennen hoeveel afstand je nog te reizen hebt...".

‘Ride’ rockt, dat hoor je al in de opener, de titelsong, die je ook al laat proeven van Jack’s natuurlijke grit, stem en gitaar. ‘Ride’ is qua stijlen en ritmes ook een erg afwisselend album. Zo is het veelzeggende “I Love Your Rock ’n’ Roll” een hommage is aan de bands die hij leuk vindt en het rootsy “New Orleans”, ingeleid met een delta blues-achtige shuffle, een liefdesbrief aan een van zijn favoriete steden. Ook al zijn er verschillende wendingen, het album neemt de luisteraar voortdurend mee op een reis, aaneengeregen door een visie die Broadbent ontwikkelde tijdens het opnameproces. De folk/blues/jazz fusion “Midnight Radio” is een nummer voor nachtbrakers,een rustig spinsels om even bij na te denken, “Baby Blue” de link met het witte album van de Beatles en “Grace”,de meer spirituele kant van de blues met een intense blues harmonica, die doordrenkt is met meer dan een gevoel van verlangen. Er rest nog de afsluiter, “Who Are You?”. Jack opent rustig, alsof hij op zoek is naar zijn innerlijke zelf, voordat hij barst in een ander met gitaar doordrenkt ritme, terwijl hij zijn reis voortzet en lijkt te draaien in een schijnbaar eindeloze cyclus, waardoor je je afvraagt ​​waar hij precies zal eindigen.

“’Ride' is a genre-defying collection of quirky concoctions, which characterize Jack Broadbent well as a songwriter…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

Album tracklist: 01. Ride – 02. I Love Your Rock ’n’ Roll – 03. New Orleans – 04. Hard Livin’ – 05. Midnight Radio – 06. Baby Blue – 07. Grace – 08. Who Are You? | Music/Lyrics by: Jack Broadbent | Produced by: Jack Broadbent & Mark Gibson | Album credits: Jack Broadbent: lead vocs, guitar, keyboards, harmonica, percussion, bvs / Mick Broadbent: bass / Mark Gibson: drums, percussion, bvs

Discography JACK BROADBENT: 5-Ride [2022] | Moonshine Blue [2019] | One Night Stand - live [2018] | Portrait [2016] | Along the Trail of Tears [2015] | Public Announcement [2013] | The Busking CD (EP) [2013] |