MANdolinMAN & ANSATZ DER MASCHINE - HOUTEKIET

Artiest info
Website
facebook
label: Trad Records

Het ligt een beetje voor de hand dat in kolommen als de onze eenband als MANdolinMAN niet echt meer hoeft voorgesteld te worden. Daar zorgden de oudere platen al wel voor en de naam valt hier ook telkens we het mogen hebben over solowerk van Andries Boone.

Ik denk nochtans dat ik deze keer een extra inspanning moet doen om u tot bij deze CD te krijgen en omgekeerd. Dat heeft met twee dingen te maken: enerzijds is er het feit dat deze plaat als een soort duo-project gezien wordt met Ansatz Der Machine, van zichzelf ook al een beetje een instituut in de Vlaamse muziekwereld. Klankentovenaar en elektronicamens Mathijs Bertel had bij de bewerking van de elf tracks op deze nieuwe plaat een stevige vinger in de pap en geeft met zijn inbreng -en die van gastmuzikanten Robbe Kieckens, Rozanne Descheemaeker en Luc Weytjes, de traditionele melodieën, marktliederen en dansen -ze komen zowel uit het Hageland als uit Gent of Binche- een nieuw elan en dat maakt dat je heel deze instrumentale plaat moeiteloos en op repeat kunt uitluisteren.

Tweede reden om deze plaat belangrijk te vinden -naast ook nog het uitmuntende muzikale vakmanschap dat we al platen-lang kennen, is dat acteur Jonas Van Thielen zich als tekstschrijver op “Houtekiet” gegooid heeft, een vertelling uit 1939 van de immer onderschatte Gerard “de mensheid, ge kunt daar niet aan uit” Walschap.

Voor ondergetekende betekent het werk van Walschap bijzonder veel, wegens vaak gesitueerd in dorpen, wijken of straten, die hij maar al te goed kent uit zijn jeugd, maar daar stap ik, na al die jaren nogal makkelijk overheen, al doet het mij nog wel wat als ik de naam “Deps” zie opduiken. Waar het mij bij deze plaat echter vooral om te doen is, is tweeërlei: er zijn, aan de ene kant de bewerkingen van traditionele volksmuziekjes, maar aan de andere kant treft wij bijzonder de ongelooflijk muzikale her-teling van Van Thielen, die akelig perfect de cadans van de tekst van Walschap aan de muziekjes van de plaat weet te koppelen. Dat resulteert in een theatertekst, die dezer dagen live opgevoerd wordt, met acteur Jeroen Lenaerts -jawel, Tim uit thuis!, die, te midden van projecties van Lot Vandekeybus -u kent haar misschien als redactrice bij cobra.be de teksten laat dansen, zwieren en draaien en zo mee bouwt aan een avond behoorlijk onvergetelijk muzikaal theater.

Als u wil meemaken hoe Jan Houtekiet het dorp Deps uit de kleigrond trekt en ondertussen één en al oer- en natuurmens is en een blauwdruk van ons aller condition humaine blijkt, dan zit u gebeiteld met deze voorstelling. Ik zag de voorstelling pas nadat ik de plaat al een paar weken in huis had en ik kan u, met de hand op het hart, vertellen dat het geheel nog straffer uitpakt dan de som van de aparte delen. En dat wil in dit geval bijzonder veel zeggen, want de muzikanten zijn simpelweg in topvorm op dit nieuwe project. Een lijstjesplaat, zeker weten!

(Dani Heyvaert)