VICTORIA VOX – NIRVANA IN REM

Artiest info
Website
facebook
Label: Obus Music
Info: Hemifran

De 43-jarige Amerikaanse zangeres en songschrijfster Victoria Vox - haar echte naam is Victoria Davitt - uit Costa Mesa, Californië is al sinds vele jaren helemaal in de ban van het spelen op een ukelele. Ze heeft dan ook meerdere van deze instrumenten in haar bezit, vaak van één of ander gerenommeerd merk zoals ‘Petros’ of ‘Kala’. Ze liet zelfs een unieke exclusieve ukelele voor haar bouwen door Cary Kelly voor het merk ‘Mya-Moe’.

Ze debuteerde in 2006 op plaat met haar album “Victoria Vox And Her Jumping Flea” en ze werd hier bij ‘Rootstime’ enkele keren lovend gerecenseerd voor haar albums “Chameleon” van 2008, “Vox Ukelele Cello” van 2011 en “Key” uit 2013. Op haar nieuwste album “Nirvana In REM” gaat ze de experimentele toer op via tien originele liedjes die ze gebaseerd heeft op twintig kunstwerken van de nu 62-jarige Fred Stonehouse, een beroemde Amerikaanse schilder uit Milwaukee, Wisconsin die over de hele wereld zijn werken tentoon heeft gesteld en dagdagelijks ook actief is als professor in de schilder- en tekenkunst aan de universiteit van Wisconsin.

Onder het motto ‘kunst inspireert kunst’ kwam Victoria Vox helemaal in de ban van de schilderijen van Fred Stonehouse en ze mocht van hem één exemplaar uit zijn collectie gebruiken om op de cover van haar nieuwe plaat “Nirvana In REM” te zetten. Ze componeerde tien nummers om op dit album te plaatsen waarmee ze voor een 35-tal minuten vlot in het gehoor liggende muziek zorgt zoals u kunt horen op de als eerste single uitgebrachte song “Clean” die we ter kennismaking op de video bij deze recensie meegeven.

Het idee voor dit nieuwe album ontstond tijdens ‘Love On Holiday’, een songschrijversfestival waar muzikanten op willekeurige basis aan een visuele artiest gekoppeld werden om diens werk als inspiratiebron voor hun ter plekke te componeren song te gebruiken. Victoria Vox schreef toen het liedje “Quest For Love” en ze ging daarna voor het eerst naar een meeting met Fred Stonehouse waar het idee ontstond om een volledig album aan zijn schilderijen te wijden. Alle nummers op deze plaat kwamen tot stand tijdens de lange lockdownperiode veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.

Achter elke song op “Nirvana In REM” zit een verhaal over gebeurtenissen in het leven van John Stonehouse die ook hem hadden geïnspireerd om zijn schilderijen te maken. Zo gaat “Silent Song” over zijn op zeer jonge leeftijd doof geworden moeder, over zijn uitdagingen als visueel artiest in “Easy Money” en over de vele onbeantwoorde vragen van zijn familieleden in “Checkerboard Flooring”.

“Echo Of Luck” en “Floating On Fruit” hebben magie en mystiek als onderwerp en de voor- en nadelen van het liegen worden uitgelegd in de songteksten van de nummers “Color Of Lying” en “Think Twice”.

In het liedje “Eye Of The Animal” zingt Victoria Vox over de niet altijd evidente relatie tussen de mens en de natuur. De liedjes die Victoria Vox voor deze plaat componeerde hebben blijkbaar ook gezorgd voor nieuwe inspiratie bij Fred Stonehouse want hij maakte nadien ook enkele nieuwe surrealistische schilderijen die gebaseerd waren op zijn boeiende ontmoetingen met deze zangeres in de voorbereidingsperiode voor haar album “Nirvana In REM”. Dat past natuurlijk perfect onder het motto ‘kunst inspireert kunst’.

(valsam)
“Under the motto ‘art inspires art’ the American singer-songwriter and ukulele artist Victoria Vox composed ten songs for which she used the work and life of the surrealistic American painter Fred Stonehouse as a source of inspiration. The album ‘Nirvana In REM’ thus became a very special record which in return also has inspired Stonehouse to create a few new paintings.“ – www.rootstime.be

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: VICTORIA VOX
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.