OLD CROW MEDICINE SHOW – PAINT THIS TOWN

Artiest info
Website
facebook - bandcamp
Label: ATO Records / PIAS

Old Crow Medicine Show is een bluegrassband uit Nashville, dat in 1998 startte als een bont gezelschap straatmuzikanten in de straten van de staat New York en uiteindelijk ook Canada met hun muziek begon op te vrolijken. Overal waar ze kwamen verzamelden ze nieuwe fans met hun onuitputtelijke energie en speelplezier. Dit zorgde al snel voor een doorbraak en optredens op talloze folkfestivals. En deze muziek van de groep wordt old-time, folk en alternatieve country genoemd. Naast originele liedjes speelt de band ook veel pre-Tweede Wereldoorlog blues en volksliederen.

De groep bracht hun zesde studioalbum, "Volunteer", uit in 2018 en dit samenvallend met hun 20-jarig jubileum als groep. Eerdere albums waren "Eutaw" (2002), "Old Crow Medicine Show" (2004), "Big Iron World" (2006), "Tennessee Pusher" (2008), "Carry Me Back" (2012) en "Remedy" (2014). Met lofbetuigingen van Doc Watson en Bob Dylan op zak moest Old Crow Medicine Show wel hoge ogen gooien onder liefhebbers van americana. Maar daar bleef het niet bij want bij het verschijnen van hun album "Remedy" haalt de groep aardige hitlijstnoteringen in binnen- en buitenland, en zijn ze momenteel ongeveer zo populair als Mumford & Sons in Europa. Met hun Britse vrienden delen ze de voorliefde voor ouderwetse folkmuziek, al is die bij de Amerikaanse groep een stuk puurder aanwezig. Op "Remedy" vieren naast bluegrass, ook outlawcountry en folk hoogtij. De nummers zijn sterk genoeg om een groot publiek aan te spreken. "Sweet Amarillo" is het meest bijzondere, maar ook het beste liedje van de plaat. Het is een bewerking van een demo van Bob Dylan, tien jaar na hun doorbraakhit "Wagon Wheel" (2004), toen de band ook al een outtake van de grootmeester onder handen nam. Met dit soort heerlijke liedjes brengt Old Crow Medicine Show diverse authentieke Amerikaanse stijlen naar een modern publiek. Hun lied " Wagon Wheel ", is min of meer een traditioneel lied geschreven door frontman Ketch Secor via een co-authoring arrangement met Bob Dylan, dat in 2013 platina kreeg van de Recording Industry Association of America en is gecoverd door een aantal acts, waaronder Darius Rucker, die van het nummer een top 40- hit maakte. Vandaar dat ze in dat jaar werden opgenomen in de Grand Ole Opry.

De belangrijkste troefkaart die de band daarbij achter de hand heeft is dat ze het Dylan-repertoire benaderen met dezelfde rauwe energie waarmee ze hun eigen materiaal spelen. Daarom is Old Crow Medicine Show's livealbum uit 2017, "50 Years of Blonde on Blonde" een ode aan Bob Dylan’s meesterwerk uit 1966, het iconische album "Blonde On Blonde". De groep speelde de plaat live in de Country Music Hall Of Fame in Nashville, waarvan de opnames tot dit album leidden. Tijdens die concerten werd het volledige dubbelalbum uitgevoerd, van "Rainy Day Women #12 & 35" tot en met "Sad Eyed Lady Of The Lowlands". Een tour de force van dit kaliber hadden ze tot dusver nog niet uitgehaald, maar het resultaat was subliem. Tot zover niks nieuws.

Begin 2020 kocht Old Crow Medicine Show een gebouw in Nashville dat ze tot studio hebben verbouwd. Van daaruit heeft de band nieuwe muziek opgenomen en het afgelopen jaar drie actuele nummers uitgebracht: "Nashville Rising", een benefiet-single geschreven na de tornado's van maart 2020, "Quarantaned", een ironisch nummer over het niet kunnen kussen van je geliefde terwijl je in quarantaine zit, en het nummer, met zijn veelzeggende titel, "Pray for America". Geen van deze songs is te vinden op het nieuwe album "Paint This Town", het zevende studioalbum van deze country-folk band, die hiermee terug naar hun oude label ATO Records keren. En zoals hun laatste opgenomen nummer "Pray for America" laat vermoeden, laat dit album een licht schijnen op de donkere kanten van het Amerikaanse leven. Old Crow Medicine Show produceerde de twaalf nieuwe nummers samen met Matt Ross-Spang (Margo Price, John Prine) in hun eigen Hartland Studio. "Paint This Town" wordt door de band omschreven als een boeiende blik op de Amerikaanse mythologie en de duizelingwekkende personages die deze mythologie bevolken. Het album is een eerbetoon aan iedereen, van Elvis Presley tot Eudora Welty, en schijnt dan ook een helder licht op de donkere kant van het Amerikaanse erfgoed. Muzikaal blijft het achtkoppige combo zich bewegen tussen americana, old-time muziek, folk en rock 'n' roll. De eerste single, het titelnummer "Paint This Town", met zijn roots-rock vibes, sluit echter aan bij de sonische evolutie van de band zoals op zijn voorganger. Dit nummer gaat over opgroeien in een kleine stad en een goede tijd te hebben waar je het ook kunt vinden. Deze band is steeds geïnspireerd geweest door die typisch met graffiti beschilderde Amerikaanse plaatsen, waar watertorens, spoorwegen en benzinestation de enige plekken zijn om rond te hangen, dat is dan ook de achtergrond voor hun muziek in de 21e eeuw, hetgeen zich ook aantoont op de cover en het booklet van deze plaat.

Openend met "Paint This Town" vliegen de Old Crow Medicine Show uit de muzikale valkuilen met een van hun zwaarste nummers tot nu toe. Het volgende "Bombs Away" doet de oude voetjes van de vloer tikken met een wervelwind van viool- en banjospel. Dan is er een heerlijk stukje rock 'n' roll & honkytonk piano op "Lord Willing and the Creek Don't Rise". Wie houdt van een beetje traditionele, relaxte country moet maar eens verder horen naar "Reasons To Run". Kom weer op adem als "Painkiller" volgt - een nummer over verslaafd raken aan de eerder genoemde pijnstillers. Geen Judas Priest cover maar gespeeld in een speed metal tempo, zij het in bluegrass stijl! De band kijkt naar de verandering in de natuurlijke wereld om ons heen op "Used To Be A Mountain". Ze brengen een sterke boodschap over zonder al te prekerig over te komen. "John Brown's Dream" is een vreemde eend in de bijt, met bijna schreeuwende vocalen en een echte dreiging in het nummer. Heel anders als de andere songs en misschien wel een stap te ver voor sommige fans? Het album eindigt met een heerlijk stukje old time muziek in "Hill Billy Boy" waarbij de band, zoals ook in de andere 11 songs laat horen dat ze goede vorm zijn, en dat dit zestal deze dagen een energiek, doordacht en bovenal onderhoudend album op de markt zal brengen. Gevoed door Old Crow's vrijgevochten mix van Americana, old-time, bluegrass, country muziek, folk en rock & roll, slaagt hun zevende studioalbum "Paint This Town" er onophoudelijk in vlijmscherpe commentaren om te zetten in het soort songs dat inspireert tot verrukt meezingen en is volgens ons dan ook deze plaat hun meest indringende werk tot nu toe. Mede hierdoor klinkt Old Crow's nieuwe album als een heerlijke wervelwind vol ‘creative freedom’, waardoor hun sound meer rockend rootsgehalte heeft van grootheden als Bob Seger, of een John Cougar Mellencamp uit de jaren ’70 en ‘80 en daarom is hun huidige muziek zeker ook voor liefhebbers van The Wallflowers of Drive-By Truckers.

Release datum: 22 April 2022