THE SPACE AGE TRAVELLERS – SATELLITE SHUFFLE

Artiest info
Website
facebook
Label: Continental Record Services

Bart-Jan Baartmans is een zanger-gitarist en songschrijver uit de Nederlandse stad Boxmeer die onder de naam ‘BJ Baartmans’ een zeer succesvolle carrière heeft uitgebouwd in de Nederlandse muziekscène, zowel met soloplaten in het Engels en in het Nederlands, maar ook als lid van diverse groepen zoals ‘BJ’s Pawnshop’, ‘BJ’s Wild Verband’, ‘Square Objects’, ‘Tuney Tunes’, ‘The Chain Men’, ‘No Strings Attached’ en ‘Bengels’. Meestal ging het in zijn muziek om liedjes die onder de noemer ‘Americana’ thuishoren, maar ook de genres blues, folk, country, jazz, rockabilly en wereldmuziek zijn hem zeker niet helemaal vreemd gebleken in al die jaren.

Daar is eind 2018 met ‘The Space Age Travellers’ ook nog een nieuw muzikaal project bijgekomen onder leiding van BJ Baartmans. Dat was van in het begin een instrumentaal gitaarproject in de stijl van seventiesgroepen als ‘The Shadows’ of ‘The Ventures’ en van een sologitaarvirtuoos als Duane Eddy. In dit trio speelt BJB op elektrische gitaren en ook op allerlei andere snaarinstrumenten, terwijl Gerco Aerts op elektrische basgitaar en contrabas meespeelt en Sjoerd van Bommel voor drumwerk en percussie zorgt.

In 2018 zagen ‘The Space Age Travellers’ het daglicht met het debuutalbum “@Ventures In The Shadows” en begin 2021 kwam er een opvolger in de vorm van de plaat “Spaceology”. Maar BJ Baartmans bleef ook tijdens de coronacrisis en de daaraan gekoppelde annuleringen van live-optredens nieuwe nummers creëren waardoor er nauwelijks een jaartje later alweer een nieuwe derde cd “Satellite Shuffle” werd opgenomen en uitgebracht. Bij de twaalf nieuwe deuntjes horen we gitaartracks in jazz-, blues- en rockstijl. En ook nu weer zijn we verbaasd dat er zoveel geniale creativiteit uit deze muzikale Nederlander kan blijven voortvloeien.

Op de eerste audiovideo laten we u meegenieten van de albumtiteltrack “Satellite Shuffle” en de tweede video is het officiële ‘YouTube’-filmpje van het nummer “The Saturn 3” waarop de Engelse auteur Ian Clayton een ‘spoken word’ verzorgt. De inspiratie voor al deze nummers zocht BJ Baartmans trouwens ook op ‘YouTube’ door tijdens de lockdownperiode video’s van allerlei topgitaristen te gaan bekijken. Django Reinhardt, Richard Thompson, Ry Cooder en Jeff Beck zijn maar enkele namen die hem hebben aangezet om deze twaalf nummers voor dit nieuwe album te componeren.

Dat resulteerde in enkele zeer knappe gitaarinstrumentals zoals de swingende openingstrack “Cabin Fever”, het funky “Rundown” en de jazzy nummers “Monk’s Mood”, “Sandology” en “Ferrini’s Trap”. Dat er een nostalgisch jaren ’60, ’70 en ’80-sfeertje uitstraalt van deze tracks zal dan ook niet echt verbazen want er is anno 2022 echt nog wel een plaatsje vrij voor een tijdloze instrumentale gitaargroep als ‘The Space Age Travellers’.

(valsam)