JORGE GARCIA with Richie Cole - DEDICATED TO YOU

Artiest info
Website
facebook
 

Zijn naam doet niet bij iedere jazzliefhebber een lichtje branden maar de in Cuba geboren gitarist Jorge Garcia heeft met veel vooraanstaande muzikanten gewerkt zoals Tony Bennett, Cécile McLorin Salvant en Jon Faddis. Op zijn nieuwe door hemzelf uitgebrachte album “Dedicated to You” viert hij zijn samenwerking met twee andere jazz iconen Richie Cole en Hendrik Meurkens en met sommige van zijn favoriete lokale muzikanten uit Zuid Florida. De samenwerking van Garcia met wijlen altsaxofonist Richie Cole dateert van einde jaren ’90 toen Cole woonde in Key Largo, Florida, en bezig was met een nieuwe samenstelling van zijn Alto Madness Orchestra. Richie Cole speelde heel vaak in clubs en op concerten in de omgeving van Miami, elke keer als hem werd gevraagd een band samen te stellen, was Garcia zijn eerste keus als gitarist. Garcia mag dan niet zo bekend zijn, Ritchie Cole (1948-2020) daarentegen is een erkend fenomeen in de jazzgeschiedenis met tientallen cd’s op zijn naam. In 2009 toen Cole weer terug was in Zuid Florida, bood Garcia hem een mogelijkheid aan om met hem op te nemen als hij de studiokosten op zich nam, het resultaat is hier te horen.

Behalve Jorge Garcia op gitaar, horen we Richie Cole op altsaxofoon, Hendrik Meurkens op mondharmonica, Gino Castillo op percussie, Rick Doll en Jamie Ousley op bas, James Cotmon en John Yarling op drums, Paul Banman op piano en Wendy Pedersen vocaal. Op de vraag wat hij wilde spelen, antwoordde Cole : “Minority” van Gigi Gryce en dat is het openingsnummer van dit album waarin Cole de luisteraars doet denken aan zijn spetterende supersnelle solo’s uit de jaren ’80, top !

“This one’s for me” is van Garcia, Cole is ook hier in topvorm en het melodieuze gitaarspel van Garcia is ook een lust voor het oor. In “With you always“ zijn de Cubaanse roots van Garcia duidelijk te horen, Meurkens speelt een fraaie solo op de harmonica die kan wedijveren met de grote Toots. Het overbekende “Somewhere over the rainbow” van Harold Arlen krijgt een ingetogen uitvoering met fraai spel van Garcia en een geslaagde vocale uitvoering van Wendy Pedersen. In “You fascinate me so” van Cy Cole is de hoofdrol voor Garcia met zijn subtiele en ragfijne gitaarspel. Ook in “S’wonderful” van George en Ira Gershwin speelt de gitaar een grote rol als er gesoleerd wordt onder het kolkende ritme van Ousley en Cotmon. Het titelnummer “Dedicated to you” van Garcia is vreemd genoeg voor mij het minste nummer van dit absoluut geslaagde album, het is nog geen 2 minuten lang met Garcia die begeleid wordt door het geluid van strijkers voortgebracht door een synthesizer, brrr.

Jan van Leersum.