BEAU JENNINGS & THE TIGERS – HEAVY LIGHT

Artiest info
Website
facebook
Label: Black Mesa Records

De roots van indierockzanger en songschrijver Beau Jennings bevinden zich in het stadje Norman in de Amerikaanse staat Oklahoma. Zijn muzikale carrière duurt intussen toch al zo’n twee decennia waarin hij optrad in de begeleidingsgroep van singer-songwriter Sufjan Stevens en als frontman en leadzanger bij de Americanamuziek brengende rockgroep ‘Cheyenne’ uit Brooklyn, New York. Maar sinds een tiental jaren ging hij ook voor een solocarrière met zijn eigen begeleidingsband ‘The Tigers’ bestaande uit bassist Michael Trepagnier, gitarist-pianist Chase Kerby, drummer Dustin Ragland en John McCall op keyboards.

In 2013 verscheen hun eerste plaat “Sweet Action” in de vorm van een vijf liedjes tellende EP. Zijn eerste echte soloplaten waren de full-cd “The Verdigris” uit begin 2015 en de EP “Down On The Water” van eind datzelfde jaar. Ook helemaal solo was het album “Matches” van midden 2019, gevolgd door het enkele maanden daarna uitgebrachte album “The Thunderbird” dat met ‘The Tigers’ werd opgenomen. In juni 2020 bracht hij opnieuw een soloplaat uit die “Son Of Thunderbird” heette en akoestische liedjes bevatte die het een jaartje eerder met ‘The Tigers’ opgenomen album niet hadden gehaald.

In november 2021 verscheen dan de vier liedjes tellende EP “Feel The Sun” van ‘Beau Jennings & The Tigers’, de voorbode van de in maart 2022 uitgebrachte full-cd “Heavy Light”. Daarmee zijn we dan ook aanbeland bij de plaat die we hier wat nader zouden willen evalueren en toelichten. Hoe die nummers op dit album klinken kunt u misschien best even zelf ervaren door de luisteren en te kijken naar de video’s van de twee singles die al geselecteerd werden uit deze plaat: de eerste single was de albumopeningstrack “Sunflower”, gevolgd door het rocknummer “I’m Reaching, Lord”.

De vakpers vergelijkt het werk van Beau Jennings met dat van groepen als ‘The National’, ‘Wilco’, ‘Tom Petty & The Heartbreakers’ en ‘Big Star’, maar wij vinden toch dat hij eerder een eigen sound heeft ontwikkeld om zijn verhalende composities op te brengen. In zijn songs vermengt hij pop met indie rock en alt.country waardoor we met “Heavy Light” een zeer gevarieerd album krijgen. Zoals wel vaker het geval is worden de mooiste songteksten geboren uit tragedies en gebeurtenissen die de songschrijver in zijn persoonlijke leven heeft meegemaakt.

We vermoeden dat dit ook het geval was voor Beau Jennings als we luisteren naar weemoedige nummers als “The Comeback” en “Colorado” over zijn jeugdjaren en het verlies van zijn moeder of de van herinneringen overlopende albumtiteltrack “Heavy Light”. Daarnaast genieten we ook van het mooi georkestreerde “Bring A Little Light” of het op een ballad van Chuck Prophet lijkende “Juniper” en de sentimentele afsluiter “May This Song Be In Your Heart” waarin oprechte wensen van hoop en liefde worden geuit. Met de betreurde Tom Petty sinds oktober 2017 veel te vroeg voor altijd uit ons midden getrokken kunnen ‘Beau Jennings & The Tigers’ met dit uitstekende album “Heavy Light” die vrijgekomen plaats in de wereld van indie pop-, rock- en Americana-muziek wel proberen in te nemen.

(valsam)